Get Latest Exam Updates, Free Study materials and Tips

[MCQ] Natural Language Processing

Module 1

1.What is the field of Natural Language Processing (NLP)?
(A) Computer Science
(B) Artificial Intelligence
(C) Linguistics
(D) All of the mentioned
Answer: D

2.NLP is concerned with the interactions between computers and human (natural) languages.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: A

3.What is the main challenge/s of NLP?
(A) Handling Ambiguity of Sentences
(B) Handling Tokenization
(C) Handling POS-Tagging
(D) All of the mentioned
Answer: A

4.Modern NLP algorithms are based on machine learning, especially statistical machine learning.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: A

5.Choose form the following areas where NLP can be useful.
(A) Automatic Text Summarization
(B) Automatic Question-Answering Systems
(C) Information Retrieval
(D) All of the mentioned
Answer: D

6.Which of the following includes major tasks of NLP?

(A) Automatic Summarization
(B) Discourse Analysis
(C) Machine Translation
(D) All of the mentioned
Answer: D

7.What is Coreference Resolution?
(A) Anaphora Resolution
(B) Given a sentence or larger chunk of text, determine which words (“mentions”) refer to the same objects (“entities”)
(C) All of the mentioned
(D) None of the mentioned
Answer: B

8.What is Machine Translation?
(A) Converts one human language to another
(B) Converts human language to machine language
(C) Converts any human language to English
(D) Converts Machine language to human language
Answer: A

9.The more general task of coreference resolution also includes identifying so-called “bridging relationships” involving referring expressions.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: A

10.What is Morphological Segmentation?
(A) Does Discourse Analysis
(B) Separate words into individual morphemes and identify the class of the morphemes
(C) Is an extension of propositional logic
(D) None of the mentioned
Answer: B

11.Given a stream of text, Named Entity Recognition determines which pronoun maps to which noun.
(A) FALSE
(B) TRUE
Answer: A

12.Natural Language generation is the main task of Natural language processing.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: A

13.OCR (Optical Character Recognition) uses NLP.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: A

14.Parts-of-Speech tagging determines ___________
(A) part-of-speech for each word dynamically as per meaning of the sentence
(B) part-of-speech for each word dynamically as per sentence structure
(C) all part-of-speech for a specific word given as input
(D) all of the mentioned
Answer: D

15.Parsing determines Parse Trees (Grammatical Analysis) for a given sentence.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: A

16.IR (information Retrieval) and IE (Information Extraction) are the two same thing.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: B

17.Many words have more than one meaning; we have to select the meaning which makes the most sense in context. This can be resolved by ____________
(A) Fuzzy Logic
(B) Word Sense Disambiguation
(C) Shallow Semantic Analysis
(D) All of the mentioned
Answer: B

18.Given a sound clip of a person or people speaking, determine the textual representation of the speech.
(A) Text-to-speech
(B) Speech-to-text
(C) All of the mentioned
(D) None of the mentioned
Answer: B

19.Speech Segmentation is a subtask of Speech Recognition.
(A) TRUE
(B) FALSE
Answer: A

20.In linguistic morphology _____________ is the process for reducing inflected words to their root form.
(A) Rooting
(B) Stemming
(C) Text-Proofing
(D) Both Rooting & Stemming
Answer: B

21.How many steps of NLP is there?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer: C

22.____________________ is the step in which an input sentence is converted into a hierarchical structure that corresponds to the units of meaning in the sentence.
(A) Syntactic Processing
(B) Semantic Processing
(C) Graph Processing
(D) All of the mentioned
Answer: A

23.Which among the following is one of the stages in NLP pipeline?
(A) Sentiment Analysis
(B) Tokenization
(C) Spell Checking
(D) Syntax Analysis
Answer: D

24.The process of understanding the meaning and interpretation of words, signs and
sentence structure is called as _

(A) Tokenization
(B) Lexical Analysis
(C) Semanitc Analysis
(D) Sentiment Analysis
Answer: C

25.”I saw bats” contains which type of ambiguity?
(A) Syntactic
(B) Semantic
(C) Lexical
(D) Anaphoric
Answer: C

26.”Sita loves her mother and Gita does too” contain which type of ambiguity?
(A) Syntactic
(B) Semantic
(C) Lexical
(D) Anaphoric
Answer: B

27.”Linear sequnces of words are transformed into structure that show how the words are
related to each other ” is the part of _____ Analysis.

(A) Semantic
(B) Syntactic
(C) Lexical
(D) Pragmatic
Answer: B

28.How many ambiguties exist in the following sentence. ” I know little Italian”.
(A) 1
(B) 3
(C) 2
(D) 0
Answer: A

29.In which of the following stages of NLP, does one draws parse tree?
(A) Morphological
(B) Syntactic
(C) Semantic
(D) Pragmatic
Answer: B

30.Using pronouns to refer back entities already introduced in the text is called as
________problem . Anaphora Misspellings

(A) Multiple
(B) Meaning
(C) Lexical
(D) problem
Answer: A

31._technique looks at the meaning of the word.
(A) Stemming
(B) Lemmatization
(C) Stop word
(D) identification Morphological Analysis
Answer: B

Module 2

1.Morphological Segmentation is ……
(A) Finding the sense of each word in the sentence
(B) Separating words into individual morphemes and identifying the class of the morphemes
(C) An extension of propositional logic
(D) Separating words into individual tokens and counting its frequency of occurrence
Answer: B

2.Capability vs Capabilities is an example of ______ morphology.
(A) Inflectional
(B) Normailzation
(C) Cliticization
(D) Derivational
Answer: D

3.N-Gram language models cannot be used for ——-.
(A) Spelling Correction
(B) Predicting the completion of a sentence
(C) Removing semantic ambiguity
(D) Speech Recognition
Answer: C

4.Which type of ambiguity is present in the sentence “Old men and women were taken
to safe locations”? Scope Ambiguity Discourse ambiguity Semantics Ambiguity

(A) Attachment ambiguity
(B) Scope Ambiguity
(C) Discourse ambiguity
(D) Semantics Ambiguity
Answer: B

5.How many trigrams phrases can be generated from the following sentence, after
performing following text cleaning steps: Stopword Removal, Replacing punctuations
by a single space? “#Coursera is a great platform to learn @Machine Learning.”?

(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6
Answer: B

6.Which of the following techniques can be used to compute the distance between two
words?

(A) Lemmatization
(B) Part of Speech Tagging
(C) Dekang Lin
(D) N-grams
Answer: C

7. How many bi-grams can be generated from given sentence:- “This is NLP book.”?
(A) 3
(B) 2
(C) 4
(D) 1
Answer: A

8.How is the word “consultants” stemmed?
(A) consultant
(B) consult
(C) consult
(D) consultants
Answer: B

9.Consider the following corpus of 3 sentences. 1) I am here 2) who am I. 3) I would
like to go. Calculate P(here|am) assuming a bi-gram language model

(A) 2/3
(B) 1
(C) 1/2
(D) 1/3
Answer: C

10. FST is used in _____ Analysis.
(A) Lexical
(B) Morphological
(C) Semantic
(D) Syntactic
Answer: B

11.Which of the following is an example of free morphene?
(A) un
(B) ful
(C) ly
(D) town
Answer: B

12. How is the word “change” stemmed using Porter Stemmer?
(A) chan
(B) chang
(C) change
(D) cha
Answer: B

13.Which of the following techniques can be used to compute similarity between two
sentences in NLP?

(A) Lemmatization
(B) Part of Speech Tagging
(C) Cosine Similarity
(D) N-grams
Answer: C

14.What is output of Morhological analysis for the input word ‘mice’?
(A) mice N SG
(B) mouse N SG
(C) mouse N PL
(D) mice N PL
Answer: C

15.Which would definitely be rejected by the English syntactic analyzer?
(A) Rahul is going to school
(B) Rahul is Coming from School
(C) Rahul is in the school
(D) The Rahul the go to the school
Answer: D

16.What is the single morpheme of word “Boxes”?
(A) Box
(B) Boxes
(C) Boxses
(D) Boxing
Answer: A

17.How is the word “changing” lematized?
(A) chang
(B) changin
(C) chan
(D) change
Answer: D

18.Which is standard notation for characterizing text sequences?
(A) Regular expression
(B) Syntatic expression
(C) Semantic expression
(D) Specific expression
Answer: A

19.Which is most common algorithm used in English language for Stemming?
(A) Partial stemmer
(B) Porter stemmer
(C) faster stemmer
(D) Regular stemmer
Answer: B

Module 3

1.Solve the equation according to the sentence “I am planning to visit New York to
attend International Film Fare Festival”.
A = (# of words with Noun as the part of speech tag)
B = (# of words with Verb as the part of speech tag)
C = (# of words with frequency count greater than one)
What are the correct values of A, B, and C?

(A) 5, 5, 2
(B) 5, 5, 2
(C) 7, 5, 1
(D) 7, 4, 1
Answer: D

2.Which of the following will be POS Tagger output when the input sentence is “They
refuse to permit”

(A) [(‘They’, ‘PRP’),(‘refuse’, ‘VBP’),(‘to’, ‘TO’), (‘permit’,’VB’)]
(B) [(‘They’, ‘NN’),(‘refuse’, ‘VBP’), (‘to’,’TO’), (‘permit’, ‘VB’)]
(C) [(‘They’, ‘PRP’), (‘refuse’,’NN’), (‘to’, ‘TO’),(‘permit’, ‘VB’)]
(D) [(‘They’, ‘PRP’), (‘refuse’,’VBP’), (‘to’, ‘PRP’),(‘permit’, ‘VB’)]
Answer: A

3.In CFG, terminals mainly correspond to ……………while pre-terminals
mainly correspond to ……..

(A) Characters in the language, POS tags
(B) Words in the language, POS Categorie
(C) Words in the language, word relations
(D) Lexemes, POS Tags
Answer: B

4.HMM is used in __________ phase of NLP.
(A) Syntactic
(B) Semantic
(C) Lexical
(D) Pragmatics
Answer: A

5.Which of the following will be POS Tagger output when the input sentence is “And
now for something completely different”?

(A) [(‘And’, ‘CC’),(‘now’, ‘RB’), (‘for’,’IN’), (‘something’,’RB’),(‘completely’, ‘RB’),(‘different’, ‘JJ’)]
(B) [(‘And’, ‘CC’), (‘now’,’RB’), (‘for’, ‘IN’),(‘something’, ‘NN’),(‘completely’, ‘JJ’),(‘different’, ‘RB’)]
(C) [(‘And’, ‘CC’), (‘now’,’RB’), (‘for’, ‘IN’),(‘something’, ‘NN’),(‘completely’, ‘RB’),(‘different’, ‘JJ’)]
(D) “[(‘And’, ‘CC’), (‘now’,’RB’), (‘for’, ‘CC’),(‘something’, ‘NN’),(‘completely’, ‘RB’),(‘different’, ‘JJ’)]”
Answer: C

6.Identify the POS tag for the word “nice” in following sentence
“It was indeed a nice night”?

(A) JJ
(B) JJR
(C) JJS
(D) RB
Answer: A

7.Which of the following belongs to the open class group?
(A) Noun
(B) Prepositions
(C) Determiners
(D) Conjunctions
Answer: A

8._____________________ is a group of words that may behave as a single unit or
phrase.

(A) Constituency
(B) Grammatical Relation
(C) Sub-categorization
(D) Dependancies
Answer: A

9.Syntax Analyser is also known as __________________.
(A) Hierarchical Analysis
(B) Sequential Analysis
(C) General Analysis
(D) Hierarchical Analysis and Parsing
Answer: D

10.___________ tagger uses probabilistic and statistical information to assign tags to
words

(A) Rule based
(B) Stochastic tagger
(C) Statistical Tagger
(D) POS tagger
Answer: B

11.”I want an early upgrade” What is the type of word class for word “want” ?
(A) Verb
(B) Determinant
(C) Personal Pronoun
(D) Adjective
Answer: A

12.”Buy books for children” which type of ambiguity exists in the above sentence?
(A) Semantic
(B) Syntactic
(C) Lexical
(D) Pragmatic
Answer: B

13. Stochastic tagger also known as…………
(A) HM tagger
(B) RMM tagger
(C) HMM tagger
(D) Super tagger
Answer: C

14.Context –free grammars also known as ………….
(A) Meaning structure grammars
(B) Character structure grammars
(C) Shape structure grammars
(D) Phrase structure grammars
Answer: D

15.Which is NOT a conjunction?
(A) But
(B) and
(C) or
(D) that
Answer: D

16.Consider the statement ” The students went to class” . Assign POS tags for the
statement.

(A) DT NN VB P NN
(B) DT NN NN P NN
(C) NN NN VBG P NN
(D) DT NN VB P DT
Answer: A

17.CFG captures —————————–.
(A) Constituency and ordering
(B) word meaning
(C) relation between words
(D) sentence meaning
Answer: A

18.Which of the following belongs to the open class group?
(A) Verb
(B) Prepositions
(C) Determinants
(D) Conjunctions
Answer: A

Module 4

1.What type of relation exist between the words “meet” and “meat”?
(A) Homophones
(B) Hyponym
(C) Co-hyponyms
(D) Homonyms
Answer: A

2. Consider the following given sentences. Match the lexical relations between the first
word (w1) to the second word (w2) i.e. w1 is a of w2.
* Invention of the wheel is one of the landmarks in the history of mankind.
* Companies are trying to make driverless car.
* Golden daffodils are fluttering and dancing in the breeze.
* Mumbai has unique flower park.
1. Holonym –> i.wheel-car
2. Hyponym –> ii. car-wheel
3. Meryonym –> iii. daffodils-flower
4. Hypernym –> iv. flower- daffodils

(A) 1-iii, 2-ii, 3-iv, 4-i
(B) 1-ii, 2-iii, 3-i, 4-iv
(C) 1-ii, 2-iii, 3-iv, 4-i
(D) 1-i, 2-ii, 3-iii, 4-iv
Answer: B

3.TF-IDF helps in …….
(A) Finding the most frequently occurring word in the document
(B) Spelling Corrections
(C) Stemming and Lemmatization
(D) Removing stop words in the document
Answer: A

4.The words “bank/data bank/blood bank” is an example of ———–
(A) Homophony
(B) Synonymy
(C) Polysemy
(D) Hyponymy
Answer: C

5.In the sentence, “He ate the pizza”, the BOLD part is an example of _____.
(A) Noun phrase
(B) Verb phrase
(C) Prepositional phrase
(D) Adverbial phrase
Answer: B

6.Which is example of homophony?
(A) Homophony
(B) Synonymy
(C) Polysemy
(D) Hyponymy
Answer: C

7.How many noun phrases are there in the following sentence ,” The thief robbed the
apartment”?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Answer: B

8.”Car is a ______ of “vehical”.
(A) Antonym
(B) Hypernym
(C) Hypernym
(D) Hyponym
Answer: D

9.”The car hit the pole while it was moving.” what type of ambiguity exists in above
sentence?

(A) Semantic
(B) Syntactic
(C) Lexical
(D) Pragmatic
Answer: A

10.X is a …….. of Y if it denotes a part of Y
(A) Meronym
(B) Hyponym
(C) Hynonyms
(D) Hypernyms
Answer: A

11.Which of the following pair represents Antonomy lexical relation?
(A) (fat, thin)
(B) (crow,bird)
(C) (window, door)
(D) (head,nose)
Answer: A

12.Perfect homonyms create problems in …………..
(A) Text Recognition
(B) Information Retrieval
(C) Text classification
(D) Speech Recognition
Answer: D

13………… are the lexemes with the same orthographic form but different
meaning.

(A) homographs
(B) homophones
(C) synonyms
(D) Hypernyms
Answer: A

14.The study of which words occur together, and their frequency of co-occurrence is
called as

(A) Connotation
(B) Collocation
(C) Implication
(D) Location
Answer: B

15.Which semantic relation exists between the words”piece” and “peace?
(A) Homophony
(B) Homonymy
(C) Hypernymy
(D) Meronymy
Answer: A

16.___ are created when the constituents within the sentence describe the role of the
entities (We look at the NP in a sentence to see who/what is creating the action in the
VP); found in each sentence

(A) Semantic Analysis
(B) Semantics
(C) Syntactic features
(D) Semantic Roles
Answer: D

17.Characterizing the meaning of words in terms of its relationship to other words such
as synonymy, antonymy, and hyponymy is called

(A) Lexical relationship
(B) Semantic analysis
(C) Collocation
(D) Gradable antonyms
Answer: B

Module 5

1.“The German authorities said a ‘Colombian’ who had lived for a long time in the
Ukraine flew in from Kiev. ‘He’ had 300 grams of plutonium 239 in his baggage.” is
an example of which type of reference?

(A) Nominative Pronoun
(B) Oblique Pronoun
(C) Possessive Pronoun
(D) Reflexive Pronoun
Answer: A

2.How many types of Deixis eixsts?
(A) 3
(B) 5
(C) 4
(D) 2
Answer: B

3.________________ used to point to things (it, this, these) and people (him, them,
those idiots).

(A) Spatial deixis
(B) Pragmatics
(C) Temporal deixis
(D) Personal deixis
Answer: D

4.The words that pronouns refer back to are called as __________.
(A) Antecedent
(B) Context
(C) Reference
(D) Speech act
Answer: A

5.Consider the following sentences. “The horse ran up the hill. It was very steep. It soon
got tired.” What type of ambiguity is introduced due to the word “it”?

(A) Syntactic
(B) Pragmatics
(C) Cataphoric
(D) Anaphoric
Answer: D

6.”He doesn’t know” is an example of __________ _type of deixis
(A) Personal
(B) Time
(C) Social
(D) Space
Answer: B

7. “Ram’s bike is new” is _____________ type of presupposition
(A) Factive
(B) Existential
(C) Lexical
(D) Structural
Answer: B

8.”Yesterday I went to college” contains __________type of deixis.
(A) Personal
(B) Time
(C) Social
(D) Space
Answer: B

9…………………are the entities that have been previously introduced into the discourse
(A) Anaphoras
(B) Cataphoras
(C) Pronouns
(D) derminers
Answer: A

10.” I appoint you chairman of the committee” is which type of speech act?
(A) Commissives
(B) Directives
(C) Declarations
(D) Representatives
Answer: C

11.”You better go to the clinic”, is which type of speech act?
(A) Commissives
(B) Directives
(C) Declarations
(D) Representative
Answer: B

12.” I promise to come” is which type of speech act?
(A) Commissives
(B) Directives
(C) Declarations
(D) Representative
Answer: A

13……………ambiguity refers to a situation where the context of a phrase gives it multiple
interpretation

(A) Pragmatic
(B) Anaphoric
(C) Discourse
(D) Cataphoric
Answer: A

14._________is the study of how the language is used to refer (and re-refer) to people
and things?

(A) Morphology
(B) Syntatic
(C) Sementic
(D) Pragmatics
Answer: D

15. Which of the following technique is used to remove semantic ambiguity?
(A) Fuzzy Logic Shallow Semantic
(B) Analysis
(C) Syntactic analysis Word Sense
(D) Disambiguation
Answer: D

16. Which is not an example of stop word?
(A) a
(B) is
(C) an
(D) good
Answer: D

Module 6

1.Anita has got the transcripts for the Minster’s press meet on NEP. She wants to
summarize the Minister’s opinion on NEP strengths and weakness. Which of the
following sumamrization methods should she apply?

(A) Abstractive generic
(B) Extractive generic
(C) Abstractive query focussed
(D) Summative generic
Answer: C

2.What is the right order for a text classification model components
1. Text cleaning
2. Text annotation
3. Gradient descent
4. Model tuning
5. Text to predictors

(A) 12345
(B) 13425
(C) 12534
(D) 13452
Answer: C

3. The __________________ summarization technique involves pulling keyphrases
from the source document.

(A) Extractive
(B) Abstractive
(C) Regular
(D) Automatic
Answer: A

4.Spam email detection comes under which domain?
(A) Text Categorization
(B) NER
(C) Text Classification
(D) Sentiment Analysis
Answer: C

5.which type of summarizer will be suitable for summarizing tweets about Covid19 ?
(A) Extractive
(B) Explorative
(C) Explanable
(D) Absolute
Answer: A

6.Which will be suitable NLP method For COVID 19 News Analysis from the online
newspaers ?

(A) NER
(B) Machine Transltion
(C) Sentiment Analysis
(D) Text Summarization
Answer: D

7.To automat HR recruitment process ________type of NLP application will be
suitable

(A) Question Answering System
(B) Machine Transltion
(C) Sentiment Analysis
(D) NER
Answer: A

8.For automated complaint handling ______ type of NLP application can be used
(A) NER
(B) Machine Transltion
(C) Sentiment Analysis
(D) Text Categorization
Answer: D

9.In the case of Search Engine Optimization, …………….. NLP technique can be used
(A) Machine Translation
(B) Question Ansering System
(C) Text summarization
(D) Sentiment Analysis
Answer: C

10.Which of the following is efficient representation of text data?
(A) Bag of Word
(B) TF-IDF
(C) Word Vector
(D) BERT
Answer: D

11.Which of the following is the major problem in Machine Translation?
(A) Referential Ambiguity
(B) Stop word
(C) Emoticons
(D) Proper Noun
Answer: A

12.For Hate Speech Detection from facebook messages __________NLP technique can
be used.

(A) Text Classification
(B) Information Retrieval
(C) Information Summairzation
(D) Information Indexing
Answer: A

13.For Research Article recommendation system ___________ NLP application can be
used

(A) Information Retrieval
(B) Text Classification
(C) Text Summairzation
(D) NER
Answer: B

14.Named entity recognition is a technqiue to locate and classify __________ entities in
unstructured text.

(A) Proper Nouns
(B) Verb
(C) Adjective
(D) Preposition
Answer: A

15. Which of the following entities are identified by NER?
(A) Proper Nouns
(B) Noun Phrase
(C) Verb Phrase
(D) Adverb
Answer: A

16.Which application use to determine people in context?
(A) Stemming
(B) Lemmatization
(C) Stop word removal
(D) Named entity recognition
Answer: D

17.Which is the most suitable tecnhiqe for finding ” Trendning Topic on Twitter”?
(A) Term Frequncy
(B) NER
(C) Tokenization
(D) Segmentation
Answer: A

18.”Sunder Pichal is the CEO of Google having headquarter in California” , How many named
entities exist in above sentence

(A) 4
(B) 2
(C) 3
(D) 1
Answer: C

19.Google News Aggregator is example of ______________.
(A) Machine Translation Application
(B) Text Summarization Application
(C) NER Application
(D) Information Retrival Application
Answer: B

20.Deciding Insurance premium of a car based on online customers reviews is an application
of ___

(A) Information Retrival
(B) Information Extraction
(C) Sentiment Analysis
(D) Text Summarization
Answer: C

Prepare For Your Placements: https://lastmomenttuitions.com/courses/placement-preparation/

/ Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCGFNZxMqKLsqWERX_N2f08Q

Follow For Latest Updates, Study Tips & More Content!

/lastmomenttuition

Last Moment Tuitions

lastmomentdost