[WP-Coder id=”19″]
Exit Intent

[MCQ] Industrial Engineering & Management

1. The aim of value engineering is to
a. find the depreciation value of a machine
b. determine the selling price of a product
c. minimise the cost without change in quality of the product
d. all of the above
Answer: Option C

2. In time study, the rating factor is applied to determine
a. standard time of a job
b. merit rating of the worker
c. fixation of incentive rate
d. normal time of a worker
Answer: Option D

3. Gantt chart is used for
a. inventory control
b. material handling
c. production schedule
d. machine repair schedules
Answer: Option C

4. The main object of scientific layout is
a. to produce better quality of product
b. to utilise maximum floor area
c. to minimise production delays
d. all of these
Answer: Option D

5.The probabilistic time is given by (where to = Optimistic time, tp = Pessimistic time, and tn = Most likely time)
a.a
b.b
c.c
d.d
Answer: Option D

6. In value engineering, the term value refers to
a. manufacturing cost of the product
b. selling price of the product
c. total cost of the product
d. utility of the product
Answer: Option D

7. In inventory control theory, the economic order quantity is
a. average level of inventory
b. optimum lot size
c. capacity of a warehouse
d. lot size corresponding to break-even analysis
Answer: Option B

8. Production cost refers to prime cost plus
a. factory overheads
b. factory and administration overheads
c. factory, administration and sales overheads
d. factory, administration, sales overheads and profit
Answer: Option A

9. A systematic job improvement sequence will consist of
a. motion study
b. time study
c. job enrichment
d. all of these
Answer: Option D

10. Work sampling is applied for
a. estimation of the percentage utilisation of machine tools
b. estimating the percentage of the time consumed by various job activities
c. finding out time standards, specially where the job is not repetitive and where time study by stop watch method is not possible
d. all of the above
Answer: Option D

11. Military type of organisation is known as
a. line organisation
b. functional organisation
c. line and staff organisation
d. line, staff and functional organisation
Answer: Option A

12. When slack of an activity is negative
a. it represents a situation where extra resources are available and the completion of project is not delayed
b. it represents that a programme falls behind schedule and additional resources are required to complete the project in time
c. the activity is critical and any delay in its performance will delay the completion of whole project
d. all of the above
Answer: Option B

13. The procedure of modifying work content to give more meaning and enjoyment to the job by involving employees in planning, organisation and control of their work, is termed as
a. job enlargement
b. job enrichment
c. job rotation
d. job evaluation
Answer: Option B

14. Fixed position layout is also known as
a. analytical layout
b. synthetic layout
c. static product layout
d. none of these
Answer: Option C

15.In a network shown in the below figure, the critical path is along
15
a. 1-2-3-4-8-9
b. 1-2-3-5-6-7-8-9
c. 1-2-3-4-7-8-9
d. 1-2-5-6-7-8-9
Answer: Option B

16. Bar chart is suitable for
a. large project
b. major work
c. minor work
d. all of these
Answer: Option C

17. Which one of the following chart gives simultaneously information about the progress of work and machine loading?
a. Process chart
b. Machine load chart
c. Man-machine chart
d. Gantt chart
Answer: Option C

18. Probabilistic time for completion of any activity can be found out from
a. optimistic time
b. pessimistic time
c. most likely time
d. all of these
Answer: Option D

19. Line organisation is suitable for a big organisation.
a. Correct
b. Incorrect
Answer: Option B

20. PERT is an event oriented technique.
a. Correct
b. Incorrect
Answer: Option A

21. Linear programming model can be applied to line balancing problem and transportation problem.
a. True
b. False
Answer: Option A

22. The chart which gives an estimate about the amount of materials handling between various work stations is known as
a. flow chart
b. process chart
c. travel chart
d. operation chart
Answer: Option C

23. The type of organisation preferred for a steel industry, is
a. line organisation
b. functional organisation
c. line and staff organisation
d. line, staff and functional organisation
Answer: Option D

24. A device used for lifting or lowering objects suspended from a hook at the end of retractable chains or cable is called
a. hoist
b. jib crane
c. portable elevator
d. chain conveyor
Answer: Option A

25. A diagram showing the path followed by men and materials while performing a task is known as
a. string diagram
b. flow process chart
c. travel chart
d. flow diagram
Answer: Option D

26. The determination of standard time in a complex job system is best done through
a. stop watch time study
b. analysis of micromotions
c. grouping timing technique
d. analysis of standard data system
Answer: Option D

27.In CPM, the cost slope is determined by
a.a
b.b
c.c
d.d
Answer: Option B

28. If (R) is the base rate guaranteed per hour, (S) is the standard time for the job and (T) is the actual time, then according to Rowan plan, wages for the job will be
a.TR
b.b
c.TR + (S – T)R
d.d
Answer: Option D

29. In a line organisation
a. responsibility of each individual is fixed
b. discipline is strong
c. quick decisions are taken
d. all of these
Answer: Option D

30. Which of the following are the guidelines for the construction of a network diagram?
a. Each activity is represented by one and only one arrow in the network.
b. Dangling must be avoided in a network diagram.
c. Dummy activity consumes no time or resource.
d. all of the above
Answer: Option D

31. Work study involues
a. only method study
b. only work measurement
c. method study and work measurement
d. only motion study
Answer: Option C

32. A-B-C analysis is used in
a. CPM
b. PERT
c. inventory control
d. all of these
Answer: Option C

33. PERT analysis is based upon
a. optimistic time
b. pessimistic time
c. most likely time
d. all of these
Answer: Option D

34. In order to avoid excessive multiplication of facilities, the layout preferred is
a. product layout
b. process layout
c. group layout
d. static layout
Answer: Option B

35. In A-B-C analysis, which class of items are generally large in number?
a. A
b. B
c. C
d. none of these
Answer: Option C

36. Simplex method is the method used for
a. value analysis
b. network analysis
c. linear programming
d. queuing theory
Answer: Option C

37. Dispatching
a. prescribes the sequence of operations to be followed
b. determines the programme for the operations
c. is concerned with the starting of processes
d. regulates the progress of job through various processes
Answer: Option C

38. Which of the following wage incentive plan guarantees minimum wage to a worker and bonus is paid for the fixed percentage of time saved?
a. Halsey plan
b. Gantt plan
c. Rowan plan
d. Emerson’s efficiency plan
Answer: Option A

39. Job evaluation is the method of determining the
a. relative values of a job
b. worker’s performance on a job
c. worth of the machine
d. value of overall production
Answer: Option A

40. The routing function in a production system design is concerned with
a. manpower utilisation
b. quality assurance of the product
c. machine utilisation
d. optimising material flow through the plant
Answer: Option C

41. In big automobile repair shop, for elevating and moving the heavy parts such as complete engine assembly, gear box etc., an overhead crane and a fork lift truck is used.
a. Yes
b. No
Answer: Option A

42. Direct expenses include
a. factory expenses
b. selling expenses
c. administrative expenses
d. none of these
Answer: Option D

43.String diagram is used
a. for checking the relative values of various layouts
b. when a group of workers are working at a place
c. where processes require the operator to be moved from one work place to another
d. all of the above
Answer: Option D

44. Which of the following type of layout is suitable for automobile manufacturing concern?
a. product layout
b. process layout
c. fixed position layout
d. combination layout
Answer: Option A

45.Representative time is the average of times recorded by work study man for an operation.
a. Agree
b. Disagree
Answer: Option A

46. Queuing theory is associated with
a. inventory
b. sales
c. waiting time
d. production time
Answer: Option C

47.PERT requires
a. single time estimate
b. double time estimate
c. triple time estimate
d. none of these
Answer: Option C

48.Which of the following statement is correct?
a. A-B-C analysis is based on Pareto’s principle.
b. Simulation can be used for inventory control.
c. Economic order quantity formula ignores variations in demand pattern
d. all of the above
Answer: Option A

49.The product layout is more amenable to automation than process layout.
a. True
b. False
Answer: Option A

50.In break even analysis, total cost consists of
a. fixed cost + sales revenue
b. variable cost + sales revenue
c. fixed cost + variable cost
d. fixed cost + variable cost + profit
Answer: Option C

51. Linear programming can be applied successfully to
a. chemical industry
b. oil industry
c. banks
d. all of these
Answer: Option D

52. For handling materials during manufacture of cement, a __________ is widely used.
a. belt conveyor
b. bucket conveyor
c. fork lift truck
d. overhead crane
Answer: Option B

53. Process layout is also known as
a. analyticallayout
b. synthetic layout
c. static product layout
d. none of these
Answer: Option A

54. PERT is a project planning and control technique.
a. Yes
b. No
Answer: Option A

55. The most suitableincentive plan for the maintenance section of an industry will be
a. piece rate system
b. group incentive plan
c. profit sharing plans
d. simplification
Answer: Option B

56. If A is the total items consumed per year, P is the procurement cost per order, and C is the annual inventory carrying cost per item, then the most economic ordering quantity is given by
a. a
b. b
c. c
d. d
Answer: Option C

57. CPM requires
a. single time estimate
b. double time estimate
c. triple time estimate
d. none of these
Answer: Option A

58. Halsey plan of wage incentive
a. is not applied to all level of workers
b. is applied to all level of workers
c. does not guarantee minimum wage
d. is based upon efficiency of worker
Answer: Option B

59. Which of the following wage incentive plan is applied to all workers?
a. Halsey plan
b. Gantt plan
c. Emerson’s efficiency plan
d. Rowan plan
Answer: Option A

60. Actual performance of a task is called
a. an event
b. an activity
c. a duration
d. none of these
Answer: Option B

61. The interchangeability can be achieved by
a. standardisation
b. better process planning
c. bonus plan
d. better product planning
Answer: Option A

62. Travel charts are used to
a. analyse material handling
b. determine inventory control difficulties
c. plan material handling procedure and routes
d. all of the above
Answer: Option D

63. The value engineering technique in which experts of the same rank assemble for product development is called
a. Delphi
b. brain storming
c. morphological analysis
d. direct expert comparison
Answer: Option B

64. Process layout is employed
a. where low volume of production is required
b. where similar jobs are manufactured on similar machines
c. where machines are arranged on functional basis
d. all of the above
Answer: Option D

65. Which one of the following techniques is used for determining allowances in time study?
a. Acceptance sampling
b. Linear regression
c. Performance rating
d. Work sampling
Answer: Option D

66. PERT
a. provides an approach for keeping planning up-to-date
b. provides a way for management to require that planning be done on a uniform and logical basis
c. permits management to foresee quickly the impact of variations from the plan
d. all of the above
Answer: Option D

Prepare For Your Placements: https://lastmomenttuitions.com/courses/placement-preparation/

/ Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCGFNZxMqKLsqWERX_N2f08Q

Follow For Latest Updates, Study Tips & More Content!

/lastmomenttuition

Last Moment Tuitions

lastmomentdost