Get Latest Exam Updates, Free Study materials and Tips

Exit Intent

[MCQ] Engineering Graphics

Module 1

1. The accuracy of the drawing depends on the quality of the instruments used.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Drawing instruments play a vital role in the quality of the drawing. Factors such as accuracy, precision, correctness, etc depend on the quality of the said instruments. There are many drawing instruments which help in increasing the accuracy of the drawing.

2. Which of the following instrument is made of thin strips of wood arranged in a line to form a rectangle and on which, the drawing is made?
a) Mini – drafter
b) Drawing Board
c) Protractor
d) Scale
Answer: b
Explanation: The drawing board is made up of thin sheets of seasoned softwood, arranged in a line so as to form a rectangle. Then it is fitted with two battens on the respective parallel sides of the board. The battens are attached with the help of screws.

3. Which of the following tools is used to draw horizontal lines?
a) Mini – drafter
b) Protractor
c) T – square
d) French curve
Answer: c
Explanation: T – squares are made up of hard wood, plastics, etc. It consists of two parts; stock and blade. The stock slides on the drawing board and the horizontal lines are drawn from the working edge on the side of the blade. The angle between the stock and the blade is 90˚.

4. Which of the following instrument can be used to draw accurate perpendicular lines, parallel lines and angular lines?
a) Mini – drafter
b) T – square
c) Protractor
d) Set square
Answer: a
Explanation: Mini – drafters are used to draw perpendicular lines, parallel lines and angular lines. They consist of blades, protractor head, double bar link mechanism, screw and clamp. The blades have markings corresponding to the engineering scale.

5. According to the Indian Standard Institute (ISI), which among the following designation has the size 1000 x 700 (in mm)?
a) B0
b) B1
c) B2
d) B3
Answer: b
Explanation: The designation B1 is 1000 x 700 mm in size whereas B0, B2 and B3 designations are 1500 x 1000 mm, 700 x 500 mm and 500 x 300mm respectively. These designations denote the dimensions of the drawing boards. Standard dimensions are used to simplify the production process.

6. Which is the most common tool used for drawing circles?
a) French curve
b) Mini – drafter
c) Divider
d) Compass
Answer: d
Explanation: Compass is used to draw circles. Its design is similar to the divider, except in compass there is a provision for the attachment of pencil or lead in one of the legs of the compass. The divider is used to measure and repeat the dimensions when they are repeated.

7. For drawing circles with a large radius, which of the following tool is used?
a) Bow compass
b) Lengthening bar compass
c) Divider
d) Protractors
Answer: b
Explanation: In a lengthening bar compass, there is a provision for increasing the radius of the circle greater than the total open length of the compass. This helps in drawing very large circles with the help of medium sized compasses.

8. Which of the following drawing tools is used by architects for making blueprints?
a) Drawing Pencils
b) Dusters
c) Ink Pen
d) Erasers
Answer: c
Explanation: Ink Pen is used to draw the blueprints by architects and draftsmen. They are used to draw lines onto the tracing paper. They are used for making the final drafts of the drawing made in pencil. Drawing pencils have generally leads which drawn on paper can be erased. This does not happen with the ink pen.

9. Which of the following drawing tool is not used to set the drawing sheet onto the drawing board?
a) Drawing clips
b) Drawing pins
c) Divider
d) Adhesive Tape
Answer: c
Explanation: Divider is a drawing tool used to replicate the dimensions when the dimensions are repeated. Drawing clips, drawing pins and adhesive tapes are used to attach the drawing sheet onto the drawing board. These attachments are temporary attachments and can be removed after the drawing is completed.

10. According to the Indian Standard Institution (ISI), what is the size of the designation A3 in mm?
a) 420 x 297
b) 841 x 594
c) 1189 x 841
d) 297 x 210
Answer: a
Explanation: The size of the designation A3 in mm is 420 x 297. The designations A0, A1, A2, A4 and A5 have sizes 1189 x 841 mm, 841 x 594 mm, 594 x 420 mm, 297 x 210 mm and 210 x 148 mm respectively. Standardizing helps in uniformity of the products all over the nation and will avoid local variations.

11. Which of the following drawing tool is used to transfer dimensions when there is a repetition of the dimensions?
a) Compass
b) Protractor
c) Divider
d) Mini – Drafter
Answer: c
Explanation: Divider is used to transfer dimensions when there is a repetition of the dimensions. It is the faster method than using a scale and then marking the dimension again. Protractors are only used to mark angles and the compass is used to draw circles.

12. Which of the following grades of leads is the hardest?
a) 6B
b) 5H
c) 4B
d) 6H
Answer: d
Explanation: 6H is the hardest grade of lead. The softest grade is 6B. HB is the medium soft grade. Generally, for educational purposes, 2HB pencils are used to make drawings. B is soft and H is medium hard. As the prefix number increases, the softness increases in B and the hardness increases in case of H.

13. For marking angles, which of the following drawing tool is used?
a) Protractor
b) Divider
c) Compass
d) French curve
Answer: a
Explanation: Protractors are used to mark angles from 0˚ to 180˚. There are markings on the semicircular area of the protractor. The least count of protractor for educational purpose is 1˚. The accuracy of marking angles is highest in protractor.

14. Using 30˚ – 60˚ – 90˚ and 45˚ – 45˚ – 90˚ set squares, which of the following angle is not possible to draw?
a) 45˚
b) 30˚
c) 10˚
d) 90˚
Answer: c
Explanation: Using the proper combination of both the set squares, one can draw multiple angles with a 30˚ angle minimum. If T-square and mini-drafter also used, the minimum accurate angle that we can draw is 15˚. Set squares are generally used to draw vertical and inclined lines.

15. Which is the instrument used to draw parallel lines fast?
a) Set square
b) Ruler scale
c) Protractor
d) Roll-n-draw
Answer: d
Explanation: Using roll-n-draw scales, we can draw parallel lines very accurately and fast. They are used to draw parallel lines in the horizontal direction, vertical direction and also in inclined planes. The general dimension of the roll-n-draw scale is 30 cm and 15 cm. The scale is rolled on the paper to achieve parallel lines.

16. How many battens will be there for a Drawing board?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: b
Explanation: Generally drawing board has dimensions of 1000 x 1500, 700 x 1000, 500 x 700, 350 mm x 500 mm, and made of well-seasoned soft wood, so there would be no bending while life increases. And also if a size of drawing board increases widely then the board will be fabricated with another 1 or 2 battens.

17. The part that doesn’t belong to T-square is __________
a) Working edge
b) Blade
c) Stock
d) Ebony
Answer: d
Explanation: Working edge and Stock are parts of T- square those which make 90 degrees with each other, the blade is the long bar that exists in T-Square. Ebony is part of Drawing board in which T-square is fitted to draw lines.

18. The angle which we can’t make using a single Set-square is ________
a) 45o
b) 60o
c) 30o
d) 75o
Answer: d
Explanation: 45o can be drawn using 45o Set-square, and 30o, 60o can be drawn using 30o – 60o Set-square, but to draw 75o degrees we need both Set-squares. That is only if we keep 30o of set-square adjacent with 45o set-square we can get 75o. And also multiple angles can be achieved using protractor.

19. The angle which we can’t make using both the Set-squares is _____________
a) 15o
b) 105o
c) 165o
d) 125o
Answer: d
Explanation: 15o can be made by keeping 45o and 30o adjacent to each other on the line perpendicular to the line for which 15ois made. Likewise for 105o and 165o also if we just change the alignment with the required line it possible. But to make 125o there is no such combination available for Set-squares.

20. Small bow compass can draw circles less than _____ mm radius.
a) 25mm
b) 30mm
c) 35mm
d) 40mm
Answer: a
Explanation: A normal Small bow compass is capable of drawing circles less than the 25mm radius. This is because of the arrangement of a screw in between the legs of the compass. But any other normal compass can’t give us perfect circles whose radius is less than 25mm.

21. Which is not the use of divider?
a) To divide curved or straight lines into the desired number of equal parts
b) To draw circles
c) To transfer dimensions from one part of the drawing to another part
d) To set-off given distances from the scale to the drawing
Answer: b
Explanation: Divider can be used for those purposes as mentioned in options. But we cannot use divider as a compass and even if we want the compass to be used as divider we can change the pencil part with needle attachment.

22. The cardboard scales are available in a set of _______ scales.
a) six
b) ten
c) eight
d) twelve
Answer: c
Explanation: The cardboard scales are available in a set of eight scales. They are designated from M1 to M8 which has scale of 1:1, 1:2.5, 1:10, 1:20, 1:50, 1:200, 1:300, 1:400, and 1:1000. These are standard scales used.

23. _________ is used to draw curves which are not circular.
a) Compass
b) Protractor
c) French curves
d) Pro circle
Answer: c
Explanation: French curves are used for drawing curves which can’t be drawn with a compass. A faint freehand curve is first drawn through the known points. Longest possible curves exactly coinciding with the freehand curve are then found out from the French curve. Finally, a neat continues curve is drawn with the aid of the French curve.

24. The areas of the two subsequent sizes of drawing sheet are in the ratio ____
a) 1:5
b) 1:4
c) 1:2
d) 1:10
Answer: c
Explanation: A successive format size (from A0 to A5) is obtained by halving along the length or doubling along the width. So the areas of the two subsequent sizes are in the ratio 1:2. Likewise in reverse order (from A5 to A0), the ratio will be 2:1.

25. The sizes from A0 to A5 increases.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: The sizes from A0 to A5 decreases, A5 (148 mm x 210 mm), A4 (210 mm x 297 mm), A3 (297 mm x 420 mm), etc. A successive format size is obtained by doubling along the width or halving along the length.

26. The increase in hardness is shown by the value of the figure put in front of the letter H, 2H, 3H, and 4H etc.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Letters HB denote the medium grade where the increase in hardness is shown by the value of the figure put in front of the letter H, viz. 2H, 3H, and 4H etc. Similarly, the grade becomes softer according to letter B, 2B, 3B and 4B etc.

27. What is the next size of 210 mm x 297 mm in drawing papers?
a) 148 mm x 210 mm
b) 297 mm x 420 mm
c) 420 mm x 594 mm
d) 105 mm x 148 mm
Answer: b
Explanation: 210 mm x 297 mm is A4 size, next one is A3 (297 mm x 420 mm), which came doubling along the width. And the next size is obtained by doubling the width i.e. A2 (420 mm x 594mm) and so on.

28. The Grade becomes ______ according to the figure placed in front of the letter B, 2B, 3B, 4B etc.
a) harder
b) lighter
c) darker
d) softer
Answer: d
Explanation: The increase in hardness is shown by the value of the figure put in front of the letter H, 2H, 3H, and 4H etc. Similarly, the grade becomes softer according to the figure placed in front of the letter B, 2B, 3B, and 4B etc.

29. Parabolic curves is not used in ________
a) Arches
b) Bridges
c) Sound reflectors
d) Boring

Answer: d
Explanation: Mostly used in construction and also for converging or diverging light since radiation often needs to be concentrated at one point (e.g. radio telescopes, pay TV dishes, solar radiation collectors) also to be transmitted from a single point into a wide parallel beam (e.g. headlight reflectors). Boring uses single point cutting tools which are straight vertical shaped.

30. By an equation how can you define a cycloid?
a) y = a(1-sin α)
b) x = a(α – cos α)
c) x = a(α – sin α)
d) x = a(1- sin α)

Answer: c
Explanation: Cycloid is a curve generated by a point on the circumference of a circle which rolls along a straight line. It can be described by an equation,
y = a(1 – cosα) or x = a(α – sin α).

31. When the point is within the circle, the curve is called an ________
a) Inferior trochoid
b) Superior trochoid
c) Inscribed trochoid
d) Superior trochiod
Answer: a
Explanation: Trochoid is a curve generated by a point fixed to a circle, within or outside its circumference, as the circle rolls along a straight line. The curve generated below shows us the inferior trochoid.

31
32. Figure below represents a section (shaded) obtained due to intersection by a plane that is parallel to the axes of the cones, what it the section called?
32
a) Parabola
b) Hyperbola
c) Ellipse
d) Cycloid
Answer: b
Explanation: Hyperbola concept originated in Greek, can be defined as a set of points in a plane whose distances to two fixed points in the plane have a constant difference. It is formed by the intersection of a plane with a right circular cone. Equation of parabola: x2/a2 – y2/b2 = ±1.

33. For eccentricity in ellipse (e) which relation is correct?
a) e < 1
b) e = 1
c) e > 1
d) e = ∞
Answer: a
Explanation: Eccentricity can be defined as a parameter associated with every conic section. It can be thought of a measure of how much the conic section deviates from being circular. When (e < 1 Ellipse), (e = 1 Parabola), (e > 1 Hyperbola), (e = ∞ straight line), (e = 0 Circle).

34. When a uniform and flexible chain hangs from two pegs, its weight is uniformly distributed along its length. The shape it takes is called a _________
a) Catenary
b) Parabola
c) Hyperbola
d) Ellipse
Answer: a
Explanation: When a uniform and flexible chain hangs from two pegs, its weight is uniformly distributed along its length. The shape it takes is called a catenary. The catenary curve has a U-like shape, superficially similar in appearance to a parabola, but it is not a parabola. The catenary is also called the alysoid, chainette, or, particularly in the materials sciences, funicular. This figure blow represents a catenary and a parabola.
34

35. A curve defined by an equation x2/a2 + y2/b2 = 1 is known as ________
a) Ellipse
b) Directrix
c) Parabola
d) Hyperbola
Answer: a
Explanation: A plane curve such that the sums of the distances of each point in its periphery from two fixed points, the foci, are equal. It is a conic section formed by the intersection of a right circular cone by a plane that cuts the axis and the surface of the cone.

35

36. The curve generated by a point on the circumference of a circle, rolling along another circle inside it, is called a ________
a) Epicycloid
b) Epitrochoid
c) Hypocycloid
d) Trochoid
Answer: c
Explanation: Hypocycloid is a special plane curve generated by the trace of a fixed point on a small circle that rolls within a larger circle. It is comparable to the cycloid but instead of the circle rolling along a line, it rolls within a circle. In the figure below, the circle with radius b rolls inside the bigger circle thus making the curves known as hypocycloid.
36

37. The curve generated by a point fixed to a circle outside its circumference as it rolls along a straight line is called a _________
a) Inferior epitrochoid
b) Superior trochoid
c) Inferior trochoid
d) Superior epitrochoid
Answer: b
Explanation: Trochoid is a curve generated by a point fixed to a circle, within or outside its circumference, as the circle rolls along a straight line and if the points would had have been outside the circumference of the circle then it would have been called as superior trochoid. The below diagram shows a superior trochoid.
37

38. The curve generated by a point fixed to a circle outside its circumference s it rolls along a circle outside it, is called _______________
a) Inferior epitrochoid
b) Superior trochoid
c) Inferior trochoid
d) Superior Epitrochoid
Answer: d
Explanation: An epitrochoid is a roulette traced by a point attached to a circle of radius r rolling around the outside of a fixed circle of radius R, where the point is at a distance d from the center of the exterior circle.

Module 2

1. Two points are placed in 1st quadrant of projection planes such that the line joining the points is perpendicular to profile plane the side view and top view will be ______________
a) single point, two points
b) two points, single point
c) single point, single point
d) two points, two points
Answer: a
Explanation: Here given the two points such that the joining line is perpendicular to profile plane in 1st quadrant asked side view and top view. The views in any quadrant will remain same but the relative positions in projection will change accordingly the quadrant.

2. A point is 5 units away from the vertical plane and 4 units away from profile plane and 3 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 7 units
b) 8 units
c) 9 units
d) 5 units
Answer: b
Explanation: Since the point is 3 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 3 units. And then the point is at a distance of 5 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 5, sum is 8.

3. A point is 8 units away from the vertical plane and 2 units away from profile plane and 4 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is _______________
a) 12 units
b) 6 units
c) 10 units
d) 8 units
Answer: c
Explanation: Since the point is 2 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 2 units. And then the point is at a distance of 8 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 8, sum is 10.

4. A point is 2 units away from the vertical plane and 3 units away from profile plane and 7 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and side view of point is ______________
a) 10
b) 5
c) 9
d) 7
Answer: b
Explanation: Since the point is 3 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 3 units. And then the point is at a distance of 2 units from the profile plane the distance from reference line and point will be 2 units, sum is 5.

5. A point is 20 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and 9 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and front view of point is ______________
a) 29 units
b) 21 units
c) 32 units
d) 11 units
Answer: c
Explanation: Since the point is 12 units away from the profile plane the distance from the point to reference line will be 12 units. And then the point is at a distance of 20 units from profile plane the distance from reference line and point will be 20 units, sum is 32.

6. A point is 2 units away from the vertical plane and 3 units away from profile plane and 7 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the shortest distance from top view and side view of point is _____________
a) 10.29
b) 5.14
c) 9
d) 7
Answer: c
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (3+2); front view and top view (7+2)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(52+92 ) =10.29 units.

7. If a point P is placed in between the projection planes. The distance from side view to reference line towards front view and the distance between top view and reference line towards top view will be same.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: The projection will be drawn by turning the other planes parallel to a vertical plane in clockwise direction along the lines of intersecting of planes. And so as we fold again the planes at respective reference lines and then drawing perpendiculars to the planes at those points the point of intersection gives the point P.

8. A point is 20 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and 9 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is ________________
a) 29 units
b) 21 units
c) 35.8 units
d) 17.9 units
Answer: c
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (12+9); front view and top view (9+20)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(212+292 ) = 35.80 units.

9. A point is 5 units away from the vertical plane and profile plane and 10 units away from the horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is _________________
a) 15
b) 10
c) 32.5
d) 18.02 units
Answer: d
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (5+5); front view and top view (10+5)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √(102+152 ) = 18.02 units.

10. A point is 15 units away from the vertical plane and 12 units away from profile plane and horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is ______________
a) 27
b) 15
c) 12
d) 24
Answer: a
Explanation: Since the point is 12 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 12 units. And then the point is at a distance of 15 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 15, sum is 27.

11. A point is 12 units away from the vertical plane and profile plane 15 units away from horizontal plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and side view of point is ________________
a) 27
b) 15
c) 12
d) 24
Answer: d
Explanation: Since the point is 12 units away from the profile plane the distance from the point to xy reference line will be 12 units. And then the point is at a distance of 12 units from the profile plane the distance from reference line and point will be 12, sum is 24.

12. A point is 7 units away from the vertical plane and horizontal plane 9 units away from profile plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the front view and top view of point is _____________
a) 27
b) 15
c) 16
d) 14
Answer: d
Explanation: Since the point is 7 units away from the horizontal plane the distance from the point to xy reference line will be 7 units. And then the point is at a distance of 7 units from the vertical plane the distance from reference line and point will be 7, sum is 14 units.

13. A point is 16 units away from the vertical plane and horizontal plane 4 units away from profile plane in 1st quadrant then the projections are drawn on paper the distance between the side view and top view of point is ______________
a) 37.73 units
b) 32.98 units
c) 16
d) 8
Answer: d
Explanation: Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (4+16); front view and top view (16+16)and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is square root of squares of both the distances √202+322 ) = 37.73 units.

14. A point is in 2nd quadrant 20 units away from the horizontal plane and 10 units away from the vertical plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to reference line, top view point to reference line?
a) 20, 10
b) 10, 20
c) 0, 20
d) 10, 0
Answer: a
Explanation: Given object is point placed in 2nd quadrant the top view gives the distance from vertical plane (10) and front view gives the distance from horizontal plane (20) both are placed overlapped in orthographic projection since the object is placed in the 2nd quadrant.

15. A point is in 2nd quadrant 15 units away from the vertical plane and 10 units away from the horizontal plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to reference line, top view point to reference line?
a) 15, 10
b) 10, 15
c) 0, 15
d) 10, 0
Answer: b
Explanation: Given object is point the top view gives the distance from vertical plane (15) and front view gives the distance from horizontal plane (10) both are placed overlapped in orthographic projection since the planes need to rotate to draw projection as the object is placed in the 2nd quadrant.

16. A point is in 2nd quadrant, 15 units away from the vertical plane, 10 units away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of top view?
a) 5
b) 2
c) 7
d) 8
Answer: a
Explanation: As the point is in 2nd quadrant while drawing the projections the planes should rotate along the hinges such that the plane with top view overlaps the front view. So the distance between them is difference of distances from respective planes that is 5 (15-10) here.

17. A point is in 2nd quadrant, 15 units away from the vertical plane, 10 units away from the horizontal plane and 8 units away from the profile plane. Orthographic projection is drawn. What is the distance from point of front view to point of side view?
a) 25
b) 23
c) 18
d) 5
Answer: b
Explanation: Side view is obtained by turning the profile plane along the hinge with vertical parallel to vertical plane. Side view and front view have same distance from reference line. Sum of distances from the point to vertical plane and profile plane gives the following that is 15+8 = 23 units.

18. A point in 2nd quadrant is 15 cm away from both the horizontal plane and vertical plane and orthographic projections are drawn. The distance between the points formed by front view and top view is _________
a) 0
b) 30
c) 15
d) 15+ distance from a profile
Answer: a
Explanation: Given the point is in 2nd quadrant. While drawing orthographic projections the front view and top view overlaps and also the distance of point is same from planes of projections so the distance between them is zero.
advertisement

19. A point in 2nd quadrant is 10 units away from the horizontal plane and 13 units away from both the vertical plane and profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 10
b) 13
c) 20
d) 26
Answer: d
Explanation: Given the point is in 2nd quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 13 and distance from front view to profile plane is 13. Sum is 13+13= 26.

20. A point in 2nd quadrant is 25 units away from both the horizontal plane and profile plane and 15 units away from the vertical plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 25
b) 15
c) 30
d) 40
Answer: d
Explanation: Given the point is in 2nd quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 15 and distance from front view to profile plane is 25. Sum is 15+25 =40.

21. A point in 2nd quadrant is 12 units away from the horizontal plane and vertical plane and 13 units away from both the profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and front view.
a) 13
b) 26
c) 25
d) 24
Answer: c
Explanation: Given the point is in 2nd quadrant. The front view and side view lie parallel to the horizontal plane when orthographic projections are drawn. The distance from side view to vertical reference is 12 and distance from front view to profile plane is 13. Sum 12 + 13 =25.

22. A point in 2nd quadrant is 15 units away from the horizontal plane and 10 units away from both the vertical plane and profile plane. Orthographic projections are drawn find the distance from side view and top view.
a) 25
b) 20.6
c) 25.49
d) 15.8
Answer: b
Explanation: Given the point is in 2nd quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (10+10); front view and top view (10-15) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(202+52 ) = 20.6 units.

23. A point in 2nd quadrant is 25 units away from both the horizontal plane and profile plane 15 units away from the vertical plane. Orthographic projections are drawn find the distance from the side view and top view.
a) 40
b) 50.99
c) 33.54
d) 41.23
Answer: d
Explanation: Given the point is in 2nd quadrant. Since here distance from side view and top view is asked for that we need the distance between the front view and side view (25+15); front view and top view (25-15) and these lines which form perpendicular to each other gives needed distance, answer is √(402+102 ) = 41.23units.

24. An equilateral triangle of side 10 cm is held parallel to horizontal plane and base is parallel to xy reference line. The length of line from front view will be _____
a) 8.66 cm
b) 10 cm
c) 0 cm
d) 12.47 cm
Answer: b
Explanation: Just by visualizing we can get picture and then as the base is parallel to xy reference plane the side view and front view will be a line and front view gives line of length equal to side of triangle given and side view gives the height of triangle.

25. A square of side 10 cm is held parallel to vertical plane and one diagonal is perpendicular to xy reference plane. The length of line in top view will be ________
a) 10 cm
b) 14.14 cm
c) 7.07 cm
d) 0 cm
Answer: b
Explanation: Given the square is parallel to vertical plane ad diagonal is perpendicular to xy reference plane the top view and side gives a line and both of same length which is equal to diagonal length L= 2 x √(52+52 ) = 14.14 cm.

26. A hexagon is placed parallel to vertical plane which of the following projection is true?
a) Front view-line, top view- hexagon
b) Front view- hexagon, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Top view- hexagon, side view- line
Answer: b
Explanation: Given a hexagon parallel to vertical plane so the plane containing hexagon in perpendicular to horizontal plane and profile plane. The top view and side view gives a line and front view gives the true shape and size of hexagon.

27. A pentagon is placed parallel to horizontal plane which of the following projection is true?
a) Front view-line, top view- pentagon
b) Front view- pentagon, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Top view- line, side view- line
Answer: a
Explanation: Given a pentagon parallel to horizontal plane so the plane containing pentagon in perpendicular to vertical plane and profile plane. The front view and side view gives a line and top view gives the true shape and size of pentagon.

28. A rectangle is placed parallel to profile plane which of the following projection is true?
a) Front view-line, top view- rectangle
b) Front view- rectangle, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Top view- rectangle, side view- line
Answer: c
Explanation: Given a rectangle parallel to profile plane so the plane containing rectangle in perpendicular to horizontal plane and vertical plane. The top view and front view gives a line and side view gives the true shape and size of hexagon.
advertisement

29. A circle is placed parallel to vertical plane which of the following projection is false?
a) Front view-circle, top view- line
b) Length in top view and side view will be same
c) Circle is perpendicular to horizontal plane
d) The traces of plane containing this circle intersect at xy reference line
Answer: d
Explanation: Given a circle parallel to vertical plane so the plane containing circle is perpendicular to horizontal plane and profile plane. The top view and side view gives a line and front view gives the true shape and size of circle. The traces will intersect at line formed by intersection of profile plane and horizontal plane.

30. An ellipse is placed parallel to vertical plane which of the following projection is false?
a) Front view-ellipse, top view- line
b) Length in top view and side view will be same
c) Ellipse is perpendicular to horizontal plane
d) The traces of plane containing this circle will not intersect at xy reference line
Answer: b
Explanation: Given an ellipse parallel to vertical plane so the plane containing ellipse is perpendicular to horizontal plane and profile plane. The top view and side view gives a line and front view gives the true shape and size of hexagon. As the object is ellipse which has major and minor axis the views show different lengths.

31. While drawing projections if a triangle is parallel to horizontal plane, top should be drawn first and projections are drawn to it to get front view.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Given a triangle parallel to horizontal plane so the front view and side view gives a line and top view gives the true shape and size of triangle so top view should be drawn first with specifications given and then projections to further gives the front view.

32. If a plane is parallel to one of the reference plane then the projection onto the other reference planes would be a line.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: If a plane is only parallel to vertical plane then it is perpendicular to horizontal plane and profile plane. The top view and side view gives a line and front view gives the true shape and size of plane.

33. An equilateral triangle of side 10 cm is held parallel to horizontal plane and base is parallel to xy reference line. The length of line from side view will be _____
a) 8.66 cm
b) 10 cm
c) 0 cm
d) 12.47 cm
Answer: a
Explanation: Just by visualizing we can get picture and then as the base is parallel to xy reference plane the side view and front view will be a line and front view gives line of length equal to side of triangle given and side view gives the height of triangle.

34. Oblique planes come under ________________
a) planes perpendicular to both reference planes
b) planes perpendicular to one reference plane and inclined to other reference plane
c) planes inclined to both the reference planes
d) planes parallel to one reference plane and perpendicular to other reference plane
Answer: c
Explanation: Planes may be divided into two main types. i. Perpendicular planes and ii. Oblique planes, planes which are held inclined to both the reference planes are called oblique planes, the rest come under perpendicular planes.

35. The planes which are perpendicular to both the reference plane (horizontal and vertical) are visible clearly only if we watched from ___________
a) front view
b) top view
c) side view
d) isometric view
Answer: c
Explanation: As the required plane is perpendicular to both horizontal plane and vertical plane the top view and front view gives a line in projections so only from side which is perpendicular to both the plane as the required plane the object will appear clearly isometric view also will not give vivid picture.

36. A plane is held parallel to horizontal plane in which view we can watch drawing on that plane?
a) Top view
b) Front view
c) Back view
d) Side view
Answer: a
Explanation: If a plane is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size as here plane is parallel to horizontal plane the actual shape is watched from a top view.

37. A circle is placed at 20 degrees with vertical the view from top view will be __________
a) line
b) circle
c) ellipse
d) oval
Answer: c
Explanation: If a circle is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size but here plane is inclined so circle transformed to ellipse. If observer also inclined along with plane the circle will remain circle only.

38. A square is held 30 degrees with horizontal plane and turned 30 degrees with respect to vertical plane keeping earlier condition constant. The top view will be ________________
a) line
b) square
c) rectangle
d) parallelogram
Answer: c
Explanation: If a square is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size as here plane is inclined so square transformed to rectangle and further it turned parallel to observer so no change in shape and size.

39. A square is held 30 degrees with horizontal plane and turned 30 degrees with respect to vertical plane keeping earlier condition constant. The front view will be _____________
a) line
b) square
c) rectangle
d) parallelogram
Answer: d
Explanation: If a square is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size as here plane is inclined so square transformed to rectangle and further it turned inclined in other way which gives parallelogram shape for square.

40. A triangle is placed perpendicular to both the reference planes (horizontal and vertical plane) which of the following statement is true.
a) Front view-line, top view- triangle
b) Front view-triangle, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Front view-triangle, side view- line
Answer: c
Explanation: The plane which is perpendicular to both the reference planes (horizontal and vertical plane) is called profile plane or picture plane. The planes parallel to these have a top view and front view as straight line.

41. When a plane is perpendicular to both the reference planes, its traces are perpendicular to ______________
a) xy reference line
b) lines on horizontal plane
c) lines on vertical plane
d) lines on given plane
Answer: a
Explanation: When a plane is perpendicular to both the reference planes, its traces are perpendicular to xy reference line and intersect at xy reference line even when the planes are inclined with both reference planes the traces intersect at xy line.

42. A plane perpendicular to vertical plane and inclined to horizontal plane then the vertical trace of that plane will be _____________
a) parallel to horizontal plane
b) perpendicular to horizontal plane
c) parallel to xy reference line
d) inclined to horizontal plane
Answer: d
Explanation: When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by the angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. Its projection on the plane to which it is inclined, is smaller than the plane itself.

43. A plane parallel to vertical plane then which of the following is false statement.
a) vertical trace will not present
b) horizontal trace is parallel to xy
c) front view give true shape and size
d) top view give true shape and size
Answer: d
Explanation: When a plane is parallel to a reference plane, it has no trace on that plane. Its trace on the other reference plane, to which the earlier reference plane is perpendicular, is parallel to xy reference line.

44. A line of length 10 cm at first lied on the horizontal plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to vertical plane and then turned 45 degrees with respect to horizontal plane. What is the length of line in top view?
a) 5 cm
b) 7.07 cm
c) 3.53 cm
d) 10 cm
Answer: b
Explanation: First imagine the line in horizontal plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the top view’s length even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to horizontal plane which is calculated as follows. 10 x cos (45)= 7.07 cm.

45. A line of length 10 cm at first lied on the horizontal plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to vertical plane and then turned 45 degrees with respect to horizontal plane. What is the length of line in front view?
a) 8.66 cm
b) 7.07 cm
c) 3.53 cm
d) 6.12 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in horizontal plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the front view’s length even if the line is rotated with respect to horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 10 x cos (30) =8.66 cm.

46. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in top view?
a) 9.6 cm
b) 7.5 cm
c) 12.99 cm
d) 11.49 cm
Answer: c
Explanation: First imagine the line in vertical plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated with respect to the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 15 x cos (30) =12.99 cm.

47. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in front view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in vertical plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the front view’s length so even if the line is rotated with respect to the vertical plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (50) = 9.6 cm.

48. A line of length 15 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in top view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm
Answer: b
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (30) = 12.99 cm.

49. A line of length 15 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in side view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the profile plane the line length will not change and then rotated with respect to the profile plane which is calculated as follows 15 x cos (50) = 9.6 cm.

50. A line of length 20 cm at first lied on the profile plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 40 degrees with respect to vertical plane and then turned 20 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in top view?
a) 18.79 cm
b) 6.8 cm
c) 12.85 cm
d) 15.32 cm
Answer: c
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 20 x sin (40) = 12.85 cm.

51. A line of length 20 cm at first lied on the profile plane parallel to the vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 40 degrees with respect to vertical plane and then turned 20 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in side view?
a) 18.79 cm
b) 6.8 cm
c) 12.85 cm
d) 15.32 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the profile plane the line length will not change and also rotated with respect to the profile plane which is calculated as follows 20 x cos (20) = 18.79 cm.

52. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 35 degrees with respect to horizontal plane and then turned 40 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in front view?
a) 9.6 cm
b) 11.4 cm
c) 12.28 cm
d) 8.6 cm
Answer: d
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the vertical plane the line length will not change and also rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 15 x sin (35) = 8.6 cm.

53. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 35 degrees with respect to horizontal plane and then turned 40 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in top view?
a) 9.6 cm
b) 11.4 cm
c) 12.28 cm
d) 8.6 cm
Answer: b
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (40) =11.4 cm.

54. A line of length 10 cm parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane with an angle of 25 degrees. What is the length in front view?
a) 10 cm
b) 0 cm
c) 9.06 cm
d) 4.22 cm
Answer: c
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane at 25 degrees the front view’s length is the cosine of actual length. 10 cm x cos (25) = 9.06 cm.

56. A line of length 5 inches parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane with an angle of 35 degrees. What is the length in side view?
a) 7.28 inches
b) 2.86 inches
c) 4.09 inches
d) 5 inches
Answer: b
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane at 35 degrees the side view’s length is the sine of actual length. 5 inches x sin (35) = 2.86 inches.

57. A line of length 0.3 m parallel to profile plane and inclined to vertical plane with an angle of 25 degrees. What is the length in side view?
a) 0.3 m
b) 0.27 m
c) 0.12 m
d) 0.15 m
Answer: a
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane the side view’s length is the actual length of line but front view or top view give different lengths.

58. A line of length 5 dm is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane with an angle of 55 degrees. What is the length in top view?
a) 2.86 dm
b) 4.09 dm
c) 5 dm
d) 2.5 dm
Answer: a
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane at 55 degrees the top view’s length is the cosine of actual length. 5 dm x cos (55) = 2.86 dm.

59. A line of length 5 dm is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane with an angle of 65 degrees. What is the length in side view?
a) 2.11 dm
b) 4.53 dm
c) 5 dm
d) 0 dm
Answer: b
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane at 55 degrees the top view’s length is the cosine of actual length. 5 dm x sin (65) = 4.53 dm.

60. A line of length 15 cm is parallel to horizontal plane and 10 cm away from it and making an angle of 45 degrees with profile plane. The distance from line to xy reference line in front view will be __________
a) 15 cm
b) 10 cm
c) 7.07 cm
d) 10.06 cm
Answer: b
Explanation: Given line is of any length but we are asked distance from line to xy reference line in front view which is the distance from the line to horizontal plane even if the line may inclined to other planes.

61. A line of length 15 cm is parallel to horizontal plane and vertical plane and 10 cm away from vertical plane. The distance from line to vertical reference line in side view will be __________
a) 10 cm
b) 15 cm
c) 0 cm
d) 10.06 cm
Answer: a
Explanation: Given line is of any length but given it is parallel to horizontal plane and vertical plane and 10 cm away from the vertical plane so as the side view gives the distance from horizontal plane and vertical plane here the distance is 10 cm.

62. A line of length 12 inches is parallel to vertical plane and 5 inches away from it and ends of it is 3, 4 inches away from the profile plane. The length of line in top view will be __________
a) 1 inch
b) 3 inches
c) 7 inches
d) 5 inches
Answer: a
Explanation: The line which is parallel to vertical has ends which are 3, 4 inches from profile plane and asked for top view so the difference between the distances of ends to profile plane gives the length in top view 4-3=1 inches.

63. A line of length 12 inches is parallel to vertical plane and 5 inches away from it and ends of it is 3, 4 inches away from the profile plane. The length of line in top view will be __________
a) 11.61 inches
b) 11.31 inches
c) 11.95 inches
d) 30.37 inches
Answer: c
Explanation: Given a line of length 12 inches and parallel to vertical plane and it may be any inches away from it the top view is calculated as given here √(122-12 )= 11.95 inches. 1 is because of 4-3 inches = 1 inch.

64. A line of length 12 inches is parallel to vertical plane and 5 inches away from it and making an angle of 5 degrees with profile plane. The distance from line to xy reference line in top view will be ________inches.
a) 5 inches
b) 12 inches
c) 4.9 inches
d) 0.43 inches
Answer: a
Explanation: Given line is of any length but we are asked to find the distance from line to xy reference line in top view which is the distance from the line to vertical plane even if the line may inclined to other planes.

65. Oblique planes come under ________________
a) planes perpendicular to both reference planes
b) planes perpendicular to one reference plane and inclined to other reference plane
c) planes inclined to both the reference planes
d) planes parallel to one reference plane and perpendicular to other reference plane
Answer: c
Explanation: Planes may be divided into two main types. i. Perpendicular planes and ii. Oblique planes, planes which are held inclined to both the reference planes are called oblique planes, the rest come under perpendicular planes.

66. The planes which are perpendicular to both the reference plane (horizontal and vertical) are visible clearly only if we watched from ___________
a) front view
b) top view
c) side view
d) isometric view
Answer: c
Explanation: As the required plane is perpendicular to both horizontal plane and vertical plane the top view and front view gives a line in projections so only from side which is perpendicular to both the plane as the required plane the object will appear clearly isometric view also will not give vivid picture.

67. A plane is held parallel to horizontal plane in which view we can watch drawing on that plane?
a) Top view
b) Front view
c) Back view
d) Side view
Answer: a
Explanation: If a plane is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size as here plane is parallel to horizontal plane the actual shape is watched from a top view.

68. A circle is placed at 20 degrees with vertical the view from top view will be __________
a) line
b) circle
c) ellipse
d) oval
Answer: c
Explanation: If a circle is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size but here plane is inclined so circle transformed to ellipse. If observer also inclined along with plane the circle will remain circle only.

69. A square is held 30 degrees with horizontal plane and turned 30 degrees with respect to vertical plane keeping earlier condition constant. The top view will be ________________
a) line
b) square
c) rectangle
d) parallelogram
Answer: c
Explanation: If a square is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size as here plane is inclined so square transformed to rectangle and further it turned parallel to observer so no change in shape and size.

70. A square is held 30 degrees with horizontal plane and turned 30 degrees with respect to vertical plane keeping earlier condition constant. The front view will be _____________
a) line
b) square
c) rectangle
d) parallelogram
Answer: d
Explanation: If a square is parallel to one of the reference plane the projection parallel to plane gives the true shape and size as here plane is inclined so square transformed to rectangle and further it turned inclined in other way which gives parallelogram shape for square.

71. A triangle is placed perpendicular to both the reference planes (horizontal and vertical plane) which of the following statement is true.
a) Front view-line, top view- triangle
b) Front view-triangle, top view- line
c) Front view –line, top view-line
d) Front view-triangle, side view- line
Answer: c
Explanation: The plane which is perpendicular to both the reference planes (horizontal and vertical plane) is called profile plane or picture plane. The planes parallel to these have a top view and front view as straight line.

72. When a plane is perpendicular to both the reference planes, its traces are perpendicular to ______________
a) xy reference line
b) lines on horizontal plane
c) lines on vertical plane
d) lines on given plane
Answer: a
Explanation: When a plane is perpendicular to both the reference planes, its traces are perpendicular to xy reference line and intersect at xy reference line even when the planes are inclined with both reference planes the traces intersect at xy line.

73. A plane perpendicular to vertical plane and inclined to horizontal plane then the vertical trace of that plane will be _____________
a) parallel to horizontal plane
b) perpendicular to horizontal plane
c) parallel to xy reference line
d) inclined to horizontal plane
Answer: d
Explanation: When a plane is perpendicular to one of the reference planes and inclined to the other, its inclination is shown by the angle which its projection on the plane to which it is perpendicular, makes with xy. Its projection on the plane to which it is inclined, is smaller than the plane itself.

74. A plane parallel to vertical plane then which of the following is false statement.
a) vertical trace will not present
b) horizontal trace is parallel to xy
c) front view give true shape and size
d) top view give true shape and size
Answer: d
Explanation: When a plane is parallel to a reference plane, it has no trace on that plane. Its trace on the other reference plane, to which the earlier reference plane is perpendicular, is parallel to xy reference line.

75. A line of length 10 cm at first lied on the horizontal plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to vertical plane and then turned 45 degrees with respect to horizontal plane. What is the length of line in top view?
a) 5 cm
b) 7.07 cm
c) 3.53 cm
d) 10 cm
Answer: b
Explanation: First imagine the line in horizontal plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the top view’s length even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to horizontal plane which is calculated as follows. 10 x cos (45)= 7.07 cm.

76. A line of length 10 cm at first lied on the horizontal plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to vertical plane and then turned 45 degrees with respect to horizontal plane. What is the length of line in front view?
a) 8.66 cm
b) 7.07 cm
c) 3.53 cm
d) 6.12 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in horizontal plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the front view’s length even if the line is rotated with respect to horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 10 x cos (30) =8.66 cm.

77. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in top view?
a) 9.6 cm
b) 7.5 cm
c) 12.99 cm
d) 11.49 cm
Answer: c
Explanation: First imagine the line in vertical plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated with respect to the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 15 x cos (30) =12.99 cm.

78. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in front view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in vertical plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the front view’s length so even if the line is rotated with respect to the vertical plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (50) = 9.6 cm.

79. A line of length 15 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in top view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm
Answer: b
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (30) = 12.99 cm.

80. A line of length 15 cm at first lied on the profile plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 30 degrees with respect to horizontal plane and then turned 50 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in side view?
a) 9.6 cm
b) 12.99 cm
c) 7.5 cm
d) 11.49 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to horizontal plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the profile plane the line length will not change and then rotated with respect to the profile plane which is calculated as follows 15 x cos (50) = 9.6 cm.

81. A line of length 20 cm at first lied on the profile plane parallel to vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 40 degrees with respect to vertical plane and then turned 20 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in top view?
a) 18.79 cm
b) 6.8 cm
c) 12.85 cm
d) 15.32 cm
Answer: c
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the top view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and then rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 20 x sin (40) = 12.85 cm.

82. A line of length 20 cm at first lied on the profile plane parallel to the vertical plane and then keeping one of its ends fixed turned 40 degrees with respect to vertical plane and then turned 20 degrees with respect to profile plane. What is the length of the line in side view?
a) 18.79 cm
b) 6.8 cm
c) 12.85 cm
d) 15.32 cm
Answer: a
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the profile plane the line length will not change and also rotated with respect to the profile plane which is calculated as follows 20 x cos (20) = 18.79 cm.

83. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 35 degrees with respect to horizontal plane and then turned 40 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in front view?
a) 9.6 cm
b) 11.4 cm
c) 12.28 cm
d) 8.6 cm
Answer: d
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the vertical plane the line length will not change and also rotated with respect to the vertical plane which is calculated as follows 15 x sin (35) = 8.6 cm.

84. A line of length 15 cm at first lied on the vertical plane parallel to horizontal plane and then keeping one of its ends fixed turned 35 degrees with respect to horizontal plane and then turned 40 degrees with respect to vertical plane. What is the length of the line in top view?
a) 9.6 cm
b) 11.4 cm
c) 12.28 cm
d) 8.6 cm
Answer: b
Explanation: First imagine the line in profile plane parallel to vertical plane as here we are asked to find the side view’s length so even if the line is rotated within the horizontal plane the line length will not change and also rotated with respect to the horizontal plane which is calculated as follows 15 x cos (40) =11.4 cm.

85. A line of length 10 cm parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane with an angle of 25 degrees. What is the length in front view?
a) 10 cm
b) 0 cm
c) 9.06 cm
d) 4.22 cm
Answer: c
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane at 25 degrees the front view’s length is the cosine of actual length. 10 cm x cos (25) = 9.06 cm.

86. A line of length 5 inches parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane with an angle of 35 degrees. What is the length in side view?
a) 7.28 inches
b) 2.86 inches
c) 4.09 inches
d) 5 inches
Answer: b
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane at 35 degrees the side view’s length is the sine of actual length. 5 inches x sin (35) = 2.86 inches.

87. A line of length 0.3 m parallel to profile plane and inclined to vertical plane with an angle of 25 degrees. What is the length in side view?
a) 0.3 m
b) 0.27 m
c) 0.12 m
d) 0.15 m
Answer: a
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to horizontal plane and inclined to vertical plane the side view’s length is the actual length of line but front view or top view give different lengths.

88. A line of length 5 dm is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane with an angle of 55 degrees. What is the length in top view?
a) 2.86 dm
b) 4.09 dm
c) 5 dm
d) 2.5 dm
Answer: a
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane at 55 degrees the top view’s length is the cosine of actual length. 5 dm x cos (55) = 2.86 dm.

89. A line of length 5 dm is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane with an angle of 65 degrees. What is the length in side view?
a) 2.11 dm
b) 4.53 dm
c) 5 dm
d) 0 dm
Answer: b
Explanation: Here accordingly the conditions given that line is parallel to vertical plane and inclined to horizontal plane at 55 degrees the top view’s length is the cosine of actual length. 5 dm x sin (65) = 4.53 dm.

90. A line of length 15 cm is parallel to horizontal plane and 10 cm away from it and making an angle of 45 degrees with profile plane. The distance from line to xy reference line in front view will be __________
a) 15 cm
b) 10 cm
c) 7.07 cm
d) 10.06 cm
Answer: b
Explanation: Given line is of any length but we are asked distance from line to xy reference line in front view which is the distance from the line to horizontal plane even if the line may inclined to other planes.

Module 3

1. The minimum number of orthographic view required to represent a solid on flat surface is _________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: b
Explanation: A solid has 3 dimensions length, breadth and thickness. A single view represents any of the two dimensions of a solid and other represents, other set of two dimensions, so that we can understand whole geometry.

2. Match the following

Polyhedron Number of faces
1. Triangular Prism i. 6
2. Tetrahedron ii. 5
3. Octahedron iii. 4
4. Cube iv. 8

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, i; 4, iii
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
Answer: b
Explanation: A polyhedron is defined as a solid bounded by planes called faces. Prism is a polyhedron having two equal and similar faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles.

3. Match the following

Prisms Number of edges
1. Triangular i. 18
2. Square ii. 15
3. Pentagon iii. 9
4. Hexagonal iv. 12

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
Answer: c
Explanation: Prism is a polyhedron having two equal and similar faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles. So there exist 3 x number of sides of base of edges in prism.

4. The number of corners that exist in pyramids is 1+ number of sides of base.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: A pyramid is a polyhedron having a plane figure as a base and a number of triangular faces meeting at a point called vertex or apex. The imaginary line joining the apex with the center of the base is its axis.

5. Match the following

Prisms Number of vertices
1. Triangular i. 12
2. Square ii. 10
3. Pentagon iii. 6
4. Hexagonal iv. 8

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
Answer: c
Explanation: Prism is a polyhedron which has two equal faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles. So there exist 2 x number of sides of base of vertices in prism.

6. Solid of revolution gets same shapes in at least two in three orthographic views.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Solids of revolutions are formed by revolving particular shaped plane surface about particular axis or about one of sides of plane surface so generally because of this any two orthographic views look similar.

7. If a right angled triangle is made to revolute about one of its perpendicular sides the solid formed is ________
a) cube
b) triangular prism
c) cone
d) cylinder
Answer: c
Explanation: A right circular cone is a solid generated by the revolution of a right angled triangle about one of its perpendicular sides which is fixed. It has one circular base and one vertex. Its axis joins the vertex to center of circle (base) to which it is perpendicular.

8. Match the following

Polyhedron Number of faces
1. Triangular Prism i. 8
2. Tetrahedron ii. 9
3. Octahedron iii. 6
4. Cube iv. 12

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, ii; 2, iii; 3, iv; 4, i
c) 1, ii; 2, iv; 3, i; 4, iii
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
Answer: b
Explanation: A polyhedron is defined as a solid bounded by planes called faces. Prism is a polyhedron having two equal and similar faces (bases or ends), parallel to each other and joined by other faces which are rectangles.

9. Match the following

Prisms Number of vertices
1. Triangular i. 7
2. Square ii. 6
3. Pentagon iii. 5
4. Hexagonal iv. 4

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
Answer: d
Explanation: A pyramid is a polyhedron having a plane figure as a base and a number of triangular faces meeting at a point called vertex or apex. So there exists 1+ number of sides of base of vertices in pyramid. In pyramid the number of vertices is equal to number of faces.

10. Match the following

Prisms Number of vertices
1. Triangular i. 12
2. Square ii. 8
3. Pentagon iii. 6
4. Hexagonal iv. 10

a) 1, i; 2, ii; 3, iii; 4, iv
b) 1, iii; 2, ii; 3, iv; 4, i
c) 1, iii; 2, iv; 3, ii; 4, i
d) 1, iv; 2, iii; 3, ii; 4, i
Answer: b
Explanation: A pyramid is a polyhedron having a plane figure as a base and a number of triangular faces meeting at a point called vertex or apex. The imaginary lie joining the apex with the center of the base is its axis. So there exists 2 x number of sides of base of edges in a pyramid.

11. When the axis of a solid is parallel to a plane, the projection of the solid shows the true shape and size of its base.
a) False
b) True
Answer: a
Explanation: A solid with the axis perpendicular to the projection plane will have the true shape and size of its base.

12. When the axis of a solid perpendicular to H.P__________ should be drawn first.
a) Top view
b) Front view
c) Side view
d) Rare view
Answer: a
Explanation: When the axis is perpendicular to the H.P, then the top view projection is the true shape and size of the base. Hence drawing top view will be the easiest and so it should be drawn first.

13. When the axis of a solid perpendicular to V.P, __________ should be drawn first.
a) Top view
b) Front view
c) Side view
d) Rare view
Answer: b
Explanation: When the axis is perpendicular to the V.P, then the front view projection is the true shape and size of the base. Hence drawing front view will be the easiest and so it should be drawn first.

14. When the axis of a solid parallel to H.P and V.P, __________ should be drawn first.
a) Top view
b) Front view
c) Side view
d) Rare view
Answer: c
Explanation: When the axis is parallel to H.P and V.P, then neither the front view nor the top view projection has the true shape and size of the base. Hence drawing the projection on an auxiliary plane which is perpendicular to both H.P and V.P, that is the side view will be the easiest and so it should be drawn first.

15. While drawing a projection, if the first top view is drawn and then the front view is projected from the top view. Then the axis of the solid is _____________
a) Parallel to V.P and H.P
b) Perpendicular to V.P
c) Perpendicular to H.P
d) Inclined to H.P
Answer: c
Explanation: When the axis is perpendicular to the H.P, then the top view projection is the true shape and size of the base. Hence drawing top view will be the easiest and so it should be drawn first. From the top view front view is projected.

16. Which of the following statements is true with respect to the following projection?
16
a) Cone with the base perpendicular to V.P and H.P
b) Pyramid with the base perpendicular to V.P
c) Triangular prism with the base parallel to H.P
d) Cone with base inclined to H.P

Answer: c
Explanation: In the given projection top view is equilateral triangle which is the base with true shape and size, hence the base is parallel to H.P, the given projection is of a triangular prism.

17. Which of the following statements is true with respect to the following projection?
17
a) Cone with the base perpendicular to V.P and H.P
b) Triangular prism with the base parallel to V.P
c) Pyramid with the base parallel to H.P
d) Cone with base inclined to H.P
Answer: b
Explanation: In the given projection front view is equilateral triangle which is the base with true shape and size, hence the base is parallel to V.P, the given projection is of a triangular prism.

18. Find the type of solid from the given projection?
18
a) Cone
b) Triangular prism
c) Pyramid
d) Tetrahedron
Answer: d
Explanation: In the given projection equilateral triangle is the shape of the top and front view, it is possible in the case of a tetrahedron.

19. Find the type of solid from the given projection?
17
a) Cone
b) Triangular prism
c) Pyramid
d) Tetrahedron
Answer: b
Explanation: In the given projection, the top view is a rectangle and the front view is an equilateral triangle, which is possible in the triangular prism.

20. Find the type of solid from the given projection?
20
a) Cube
b) Cuboid
c) Pyramid
d) Tetrahedron
Answer: a
Explanation: In the given projection, the top view is a square and front view is projected from it. It is a cube where the long edges are resting on the H.P with its vertical faces 45 inclined to the V.P.

21. At Least two orthographic views are necessary to represent a 3D solid in 2D, flat surface.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: A solid in 3D has length, breadth, and thickness as its three dimensions, to represent them on a 2D flat surface we need at least two orthographic views. Even projections on auxiliary planes are sometimes necessary, for a complete description of a solid.

22. _______________ has four equal faces, and all are equilateral triangles.
a) Hexahedron
b) Tetrahedron
c) Octahedron
d) Icosahedron
Answer: b
Explanation: Solids are divided into polyhedra and solids of revolution. In polyhedra solids, when all faces are equal and regular called as regular. These tetrahedrons have four equilateral triangles as faces.

23. Icosahedron has _________________ and all are equilateral triangles.
a) Ten faces
b) Twenty Faces
c) Twelve faces
d) Eight faces
Answer: b
Explanation: Solids are divided into polyhedra and solids of revolution. In polyhedra solids, when all faces are equal and regular called as regular. This Icosahedron has twenty equilateral triangles as faces.

24. Prism is polyhedron with at least __________ equal and parallel.
a) Three Faces
b) Two Faces
c) Six faces
d) Eight faces
Answer: b
Explanation: Solids are divided into polyhedra and solids of revolution. In polyhedra solids, Prism is having two faces equal and similar at its ends, which are parallel to each other.

25. A right and regular prisms axis is ______________ to its base.
a) Parallel
b) Perpendicular
c) 30 Inclined
d) 45 Inclined
Answer: b
Explanation: In polyhedra solids, Prism is having two faces equal and similar at its bases, which are parallel to each other. The axis is an imaginary line passing through the center of the bases, in regular and right prisms axis is perpendicular to the bases.

26. A right and regular prisms has equal and regular ______________ faces excluding its bases.
a) Rectangle
b) Isosceles triangle
c) Circle
d) Pentagonal
Answer: a
Explanation: In polyhedra solids, Prism is having two faces equal and similar at its bases, which are parallel to each other. The axis is an imaginary line passing through the center of the bases, in regular and right prisms axis is perpendicular to the bases and has equal and regular rectangles as its faces excluding its bases.

27. A right and regular pyramids has equal and regular ______________ faces excluding its bases.
a) Rectangle
b) Isosceles triangle
c) Circle
d) Pentagonal
Answer: b
Explanation: In polyhedra solids, Pyramids are having a base and number of triangular faces converging at the vertex or apex. The axis is an imaginary line passing through the center of the base to the apex, in regular and right prisms axis is perpendicular to the bases and has equal and regular isosceles triangles as its faces excluding its base.

28. __________ is generated by revolving the rectangle, around one of its sides which is kept fixed.
a) Cylinder
b) Cone
c) Sphere
d) Frustum
Answer: a
Explanation: Solids are divided into polyhedra and solids of revolution. The cylinder is a solid of revolution. It is formed by revolving the rectangle, around one of its sides which is kept fixed.

29. Cone is generated by revolving _____________, around one of its perpendicular sides which is kept fixed.
a) Right-angled triangle
b) Rectangle
c) Square
d) Half-rectangle
Answer: a
Explanation: Solids are divided into polyhedra and solids of revolution. Cone is a solid of revolution. It is formed by revolving the right-angled triangle, around one of its perpendicular sides which is kept fixed.

30. ______________ is generated by revolving semi-circle, about its diameter which is kept fixed.
a) Cylinder
b) Cone
c) Sphere
d) Frustum
Answer: c
Explanation: Solids are divided into polyhedra and solids of revolution. The sphere is a solid of revolution. It is formed by revolving the semi-circle, around its diameter which is kept fixed.

31. If a solid is positioned that its axis is perpendicular to one of the reference plane. Which of the following is false?
a) Axis is parallel to other reference plane
b) Base is parallel to reference plane
c) Projection on that plane gives true shape of its base
d) Base is perpendicular to horizontal plane
Answer: d
Explanation: If solid’s axis is perpendicular to H.P the base is parallel to H.P and projection on to the H.P gives the true shape of base and similar to V.P and P.P. But here in question it is not specified that given solid’s axis is perpendicular to V.P.

32. If a solid’s axis is perpendicular to one of the reference planes then the projection of solid on to the same plane gives the true shape and size of its ___________
a) lateral geometry
b) base
c) cross-section
d) surface
Answer: b
Explanation: As in the planes, if the plane is parallel to one of the reference plane then projection of plane on to the same plane gives the true shape and size of the plane likewise the solid’s base is parallel to reference plane the projection gives the true shape of the base.

33. When the axis of solid is perpendicular to H.P, the ______view should be drawn first and ____ view then projected from it.
a) front , top
b) top, side
c) side, front
d) top, front
Answer: d
Explanation: When the axis of solid is perpendicular to H.P it is indirectly saying that the base is parallel to the horizontal plane so the projection on to it gives true shape of the base and then we can project and find the other dimensions.

34. When the axis of solid is perpendicular to V.P, the ______view should be drawn first and ____ view then projected from it.
a) front , top
b) top, side
c) side, front
d) top, front
Answer: a
Explanation: When the axis of solid is perpendicular to V.P it is indirectly saying that the base is parallel to the vertical plane so the projection on to it gives true shape of base and then we can project and find the other dimensions.

35. When the axis of solid is parallel to H.P &V.P, then ______view should be drawn first and ____ and _______view then projected from it.
a) front , top, side
b) top, side, front
c) side, front, top
d) top, front, side
Answer: c
Explanation: When the axis of solid is parallel to H.P, V.P then it is indirectly saying that it is perpendicular to picture plane so base is parallel to the profile plane so the projection on to it gives true shape of base and then we can projections of front and top can be drawn.

36. The front view, side view and top view of a regular square pyramid standing on horizontal plane base on horizontal plane.
a) triangle, triangle and square
b) square, triangle and triangle
c) square, triangle and square
d) triangle, square and triangle
Answer: a
Explanation: Given a square pyramid made to stand on horizontal plane on its base, in which position the pyramid may place like this the front view and side gives triangle in particular isosceles triangle as pyramid given is regular one and top view gives square.

37. The front view, side view and top view of a cylinder standing on horizontal plane base on horizontal plane.
a) circle, rectangle and rectangle
b) rectangle, rectangle and circle
c) rectangle, circle and rectangle
d) circle, triangle and triangle
Answer: b
Explanation: Given a cylinder made to stand on horizontal plane on its base, in which position the pyramid may place like this the front view and side gives rectangle and top view gives circle as the projection of top view is projection of base.

38. The side view, top view and front view of a regular hexagonal pyramid placed base parallel to profile plane.
a) Triangle, triangle and hexagon
b) hexagon, triangle and triangle
c) hexagon, triangle and hexagon
d) triangle, hexagon and triangle
Answer: b
Explanation: Given a regular hexagonal pyramid made to place on profile plane on its base, in which position the pyramid may place like this the top view and front gives triangle in particular isosceles triangle as pyramid given is regular one and side view gives hexagon.

39. The side view, top view and front view of a regular cone placed base parallel to profile plane.
a) Triangle, triangle and circle
b) circle, triangle and triangle
c) rectangle, triangle and circle
d) triangle, circle and triangle
Answer: b
Explanation: Given a regular cone made to place parallel to profile plane on its base, in which position the cone may place like this the front view and top gives triangle in particular isosceles triangle as cone given is regular one and side view gives square.

40. The side view, top view and front view of a regular pentagonal prism placed axis perpendicular to vertical plane.
a) rectangle, rectangle and pentagon
b) pentagon, rectangle and rectangle
c) pentagon, rectangle and pentagon
d) rectangle, pentagon and rectangle
Answer: a
Explanation: Given a regular pentagonal prism made to place its axis perpendicular to vertical plane so its base is parallel to vertical plane, in which position the pyramid may place like this the top view and side gives rectangle and front view gives square.

41. When a solid is placed such that axis is inclined with the V.P and parallel to the H.P. Its projections are drawn in ___________ stages.
a) 1
b) 4
c) 2
d) 3
Answer: c
Explanation: In the initial stage, the axis is kept perpendicular to the V.P and parallel to H.P and projections are drawn and then turning the axis to given angle of rotation with V.P and then again projections are based on previous vertices and edges.

42. A hexagonal pyramid first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and one edge AB parallel to V.P and then next this is turned about its axis so the base AB is now making some angle with V.P. The top view for previous and later one will be having the same shape.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is just rotated around itself and given the axis is perpendicular to H.P so the top view gives the true shape and size of its base but the base is just rotated to its given angle shape will not change.

43. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its base is making some acute angle with V.P. The top view for previous and later one will be.
a) Triangle, triangle
b) irregular shape of circle and triangle, triangle
c) triangle, irregular shape of circle and triangle
d) circle, triangle
Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the triangle and next with some given angle shape will not change.

44. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its base is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be having same shape.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the circle and next with some given angle shape will change to some irregular shape of circle and triangle.

45. A regular pentagon prism first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and one edge is parallel to H.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be ____________________
a) pentagon, pentagon
b) rectangle, pentagon
c) pentagon, irregular hexagon
d) irregular hexagon, pentagon
Answer: c
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the pentagon and next with some given angle shape will change to irregular hexagon.

46. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The front view for previous and later one will be ____________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle
Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the front view gives the circle and next with some given angle shape will change to rectangle with circular ends.

47. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with V.P. The top view for previous and later one will be ____________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle
Answer: b
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the rectangle and next with some given angle shape will not change but just tilt to given angle.

48. A triangular pyramid is placed such that its axis is perpendicular to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be _____________
a) Triangle of base, triangle due to slanting side
b) Triangle due to slanting side, triangle of base
c) Triangle of base, rhombus
d) Rhombus, triangle of base
Answer: a
Explanation: Given a triangular pyramid which means the projection to its base gives triangle shape and other orthographic views give triangle. Here given is pyramid whose axis is perpendicular to V.P so its front view will be triangle of its base and top view will be another different triangle.

49. A square pyramid is placed such that its axis is inclined to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be _____________
a) Square, Isosceles triangle
b) Irregular pentagon, square
c) Irregular pentagon, isosceles triangle
d) Pentagon, equilateral triangle
Answer: c
Explanation: Given a square pyramid which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give triangle. Here given is pyramid whose axis is inclined to V.P so its front view will be irregular pentagon and top view will be isosceles triangle.

50. A square prism is placed such that its axis is inclined to V.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be ______________
a) Square, irregular polygon
b) Irregular polygon, rectangle
c) Rectangle, irregular polygon
d) Pentagon, square
Answer: b
Explanation: Given a square prism which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give rectangle. Here given is prism whose axis is inclined to V.P so its top view will be rectangle and front view will be irregular polygon.

51. When a solid is placed such that axis is inclined with the H.P and parallel to the V.P. Its projections are drawn in __________ stages.
a) 1
b) 4
c) 2
d) 3
Answer: c
Explanation: In the initial stage, the axis is kept perpendicular to the H.P and parallel to V.P and projections are drawn and then turning the axis to given angle of rotation with H.P and then again projections are based on previous vertices and edges.

52. A hexagonal pyramid first placed in such a way its axis is perpendicular to V.P and one edge AB parallel to H.P and then next this is turned about its axis so the base AB is now making some angle with H.P. The top view for previous and later one will be having different shapes.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: For given positions of solid the solid is just rotated around itself and given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the true shape and size of its base but the base is just rotated to its given angle shape will not change.

53. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and next to this is tilted such that its base is making some acute angle with H.P. The top view for previous and later one will be ____________
a) triangle, triangle
b) irregular shape of circle and triangle, triangle
c) circle, irregular shape of circle and triangle
d) circle, triangle
Answer: c
Explanation: For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with H.P and previously given the axis is perpendicular to H.P so the top view gives the triangle and next with some given angle shape will change to irregular shape of circle and triangle.

54. A regular cone first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and next this is tilted such that its base is making some acute angle with H.P. The front view for previous and later one will be having same shape.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is just tilted to some angle with H.P and previously given the axis is perpendicular to H.P so the front view gives the triangle and next with some given angle shape will not change but just rotate.

55. A regular pentagon prism first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and one edge is parallel to V.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with H.P. The front view for previous and later one will be _____________
a) pentagon, rectangle
b) rectangle, pentagon
c) rectangle, rectangle
d) irregular hexagon, pentagon
Answer: c
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with H.P and previously given the axis is perpendicular to H.P so the front view gives the rectangle and next with some given angle shape will rotate totally.

56. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with H.P. The top view for previous and later one will be ____________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle
Answer: a
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with H.P and previously given the axis is perpendicular to H.P so the front view gives the circle and next with some given angle shape will change to rectangle with circular ends.

57. A cylinder first placed in such a way its axis is perpendicular to H.P and next this is tilted such that its axis is making some acute angle with H.P. The front view for previous and later one will be __________
a) circle, rectangle with circular ends
b) rectangle, rectangle
c) rectangle with circular ends, rectangle
d) circle, rectangle
Answer: b
Explanation: For given positions of solid the solid is made acute angle with V.P and previously given the axis is perpendicular to V.P so the top view gives the rectangle and next with some given angle shape will not change but just tilt to given angle.

58. A triangular pyramid is placed such that its axis is perpendicular to H.P and one of its base’s edges is parallel to H.P the front view and top view will be _________________
a) Triangle of base, triangle due to slanting side
b) Triangle due to slanting side, triangle of base
c) Triangle of base, rhombus
d) Rhombus, triangle of base
Answer: b
Explanation: Given a triangular pyramid which means the projection to its base gives triangle of base and other orthographic views give triangle due to slanting sides. Here given is pyramid whose axis is perpendicular to H.P so its front view will be triangle due to sides and top view will be triangle of base.

59. A square pyramid is placed such that its axis is inclined to H.P and one of its base’s edges is parallel to V.P the front view and top view will be ______________
a) Square, Isosceles triangle
b) Irregular pentagon, square
c) Isosceles triangle, irregular pentagon
d) Pentagon, equilateral triangle
Answer: c
Explanation: Given a square pyramid which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give triangle. Here given is pyramid whose axis is inclined to H.P so its front view will be isosceles triangle and top view will be square.

60. A square prism is placed such that its axis is inclined to H.P and one of its base’s edges is parallel to V.P the front view and top view will be ____________
a) square, irregular polygon
b) irregular polygon, square
c) square, rectangle
d) rectangle, irregular polygon
Answer: d
Explanation: Given a square prism which means the projection to its base gives square shape and other orthographic views give rectangle. Here given is prism whose axis is inclined to H.P so its front view will be rectangle and top view will be irregular polygon.

Module 4

1. A regular triangular prism is resting on H.P and section plane is parallel to H.P and cutting the prism the section would be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

2. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is parallel to V.P the section will be a __________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

3. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is making 45 degrees with both H.P and V.P and section plane is not intersecting more than 3 edges the section will be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

4. A cube is rested on H.P on one of its base such that base’s diagonal is perpendicular to V.P and section plane is making 45 degrees with V.P and perpendicular to H.P the section will be a _______________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get rectangle.

5. A cube is placed on H.P on its base and vertical face is making 30 degrees with V.P, section plane is perpendicular to V.P the section will give a shape of a ___________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
Answer: c
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

6. A square prism has its base on H.P and its faces equally inclined to V.P is cut at most critical place by a plane which is perpendicular to V.P and inclined 60 degrees with H.P the section will have shape like a __________
a) irregular pentagon
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

7. A triangular prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to both V.P and H.P the section will be a ___________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) parallelogram
Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.

8. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to both V.P and H.P the section will be a ____
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium
Answer: a
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.

9. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is parallel to both V.P/ H.P the section will be a ___________
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium
Answer: c
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there exist same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane parallel to axis we get a rectangle.

10. A pentagonal prism resting on one of its longest faces on H.P and axis of prism is parallel to V.P, the section plane is perpendicular to V.P and inclined H.P the section will be a ___________
a) pentagon
b) irregular pentagon
c) rectangle
d) trapezium
Answer: b
Explanation: Prisms are obtained by extruding required shape up to some appreciable length so there will be same cross-section along the length perpendicular to axis. If the cutting plane is parallel to axis we get rectangle if inclined to axis the section depends on the position where it is cutting.

11. A square pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to H.P and also parallel to one edge of base, the section will be ____________
a) triangle
b) rectangle
c) square
d) trapezium
Answer: d
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

12. A square pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to V.P, the section will be ______________
a) triangle
b) rectangle
c) square
d) pentagon
Answer: c
Explanation: If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

13. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is parallel to H.P and parallel to edge of base, the section will be _____________
a) triangle
b) rectangle
c) trapezium
d) pentagon
Answer: c
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

14. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and the section is cutting the whole cross-section, the section will be ____________
a) triangle
b) trapezium
c) irregular square
d) irregular pentagon
Answer: d
Explanation: Given a regular pentagonal pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid inclined to its base and completely cutting the solid the section formed will be irregular base shape.

15. A pentagon pyramid is placed on V.P with square as base on V.P the cutting plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P and the section is cutting not more than 3 edges, the section will be __________
a) triangle
b) trapezium
c) irregular square
d) irregular pentagon
Answer: a
Explanation: : If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be a triangle.

16. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is perpendicular to V.P and inclined to H.P cutting given solid in such a way that the perpendicular distance from the ends of section to axis is same. The section will be _____________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) rhombus
Answer: d
Explanation: Given a square pyramid it may of any size having any distances in between them if a section plane cutting the solid coincides with base edge and cutting pyramid gives a irregular square and similar to other based pyramids also.

17. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is perpendicular to V.P and parallel to H.P and cutting the solid. The section will be ______________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) rhombus
Answer: a
Explanation: If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be a triangle.

18. A square pyramid is placed on H.P on its square base and section plane is parallel to V.P and not parallel to edge of base is cutting the solid. The section will be _____________
a) square
b) triangle
c) irregular pentagon
d) trapezium
Answer: b
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

19. A regular pentagonal pyramid of base side equal to 5 cm is resting on H.P on its pentagon face and section plane is parallel to axis and parallel to edge of base and plane is 2 cm away from axis. The section will be _____________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) pentagon
Answer: b
Explanation: If a pyramid is cut by a plane parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

20. A regular pentagonal pyramid of base side equal to 5 cm is resting on H.P on its pentagon face and section plane is perpendicular to axis. The section will be __________
a) triangle
b) trapezium
c) rectangle
d) pentagon
Answer: d
Explanation: If a pyramid is cut by a plane perpendicular to its axis section gives the base shape or parallel to axis and also parallel to any edge of base then the section formed will be trapezium if the section plane not parallel to edge of base then the section will be triangle.

21. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is parallel to V.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: c
Explanation: Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

22. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is parallel to H.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: b
Explanation: Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

23. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is inclined to V.P and perpendicular to H.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: c
Explanation: Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

24. A cylinder is placed on H.P on its base and section plane is inclined to H.P and perpendicular to V.P cutting only less than half of the generators of the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: a
Explanation: If a cylinder is been cut by plane which is inclined to base or axis if it cuts all the generator the section formed will be ellipse and if the plane cuts less than half of generators the section formed will be parabola.

25. A cylinder is placed on V.P on its base and section plane is inclined to V.P and perpendicular to H.P cutting all the generators of the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: d
Explanation: If a cylinder is been cut by plane which is inclined to base or axis if it cuts all the generator the section formed will be ellipse and if the plane cuts less than half of generators the section formed will be parabola.

26. A cylinder is placed on V.P on its base and section plane is inclined to H.P and perpendicular to V.P cutting the solid the section gives ______________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: c
Explanation: Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

27. A cylinder is been cut by a plane parallel to its base the section will be _________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: b
Explanation: Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

28. A cylinder is been cut by a plane parallel to axis the section will be ________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: c
Explanation: Cylinder is formed by rotating the rectangle about one of its sides which is said to axis further. So if the cutting plane is parallel to axis the section formed is rectangle and if plane is perpendicular to axis it gives circle.

29. A cylinder is been cut completely by a plane inclined to base then the section will be__________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: d
Explanation: If a cylinder is been cut by plane which is inclined to base or axis if it cuts all the generator the section formed will be ellipse and if the plane cuts less than half of generators the section formed will be a parabola.

30. A cylinder is kept in such a way its axis is parallel to both the reference planes and cut completely by a section plane is perpendicular to V.P and inclined to H.P then the section will be __________
a) parabola
b) circle
c) rectangle
d) ellipse
Answer: d
Explanation: Given a cylinder is placed on profile plane or picture plane and is been cut by a cutting plane inclined to axis as per conditions that is cutting all generators which definitely give ellipse as a section.

31. A regular cone is placed on V.P on its base a section plane is parallel to H.P and section plane is 2cm away from the axis the section will be ____________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle
Answer: b
Explanation: If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is a triangle.

32. A regular cone is placed such that axis is perpendicular to H.P and the section plane is inclined to axis and parallel to one of the generator then the section will be ___________
a) ellipse
b) hyperbola
c) parabola
d) triangle
Answer: c
Explanation: If a regular cone is been cut by plane which is inclined to axis of cone and cutting all generators then the section formed will be ellipse and if section plane is inclined with axis with angle less than half of the angle between the slanting ends then section formed is a parabola.

33. A regular cone is placed such that axis is parallel to both reference planes the section plane perpendicular to both reference planes and cuts the cone the section will be like ____________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle
Answer: c
Explanation: If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is a triangle.

34. A regular cone is placed on H.P and section plane is parallel to axis cutting the cone at the middle then the section will be _______________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle
Answer: d
Explanation: If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is a triangle.

35. A regular cone is been cut by a cutting plane which passes through the apex of cone and making some angle with axis less than half of angle between the slanting ends the section will be like __________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle
Answer: d
Explanation: If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is a triangle.

36. A regular cone is resting on V.P with axis perpendicular to it a plane is cutting the cone such that it is perpendicular to H.P and inclined to V.P cutting cone at all generators the section formed is ________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle
Answer: a
Explanation: If a regular cone is been cut by plane which is inclined to axis of cone and cutting all generators then the section formed will be ellipse. If section plane is inclined with axis with angle less than half of the angle between the slanting ends then section formed is a parabola.

37. A regular cone is resting on H.P on its base. A section plane is perpendicular to H.P and V.P cutting the cone such that the plane is not having axis of cone in it. The section would be ________
a) Ellipse
b) Hyperbola
c) Parabola
d) Triangle
Answer: c
Explanation: Given the section plane is perpendicular to H.P and V.P and axis of cone perpendicular to H.P. So if a regular cone is been cut by plane which is parallel to its axis and plane is not coinciding with the axis then section formed will be parabola.

38. A regular cone is been cut by a plane which is perpendicular to axis of cone the section will be like __________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) triangle
Answer: c
Explanation: If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is triangle.

39. A regular cone is been cut by a plane which is parallel to the axis of cone the section formed will be like _____________
a) ellipse
b) hyperbola
c) circle
d) parabola
Answer: b
Explanation: If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is a triangle.

40. A regular cone is been cut by a plane which is parallel to the axis of cone, the section formed will be like ______________
a) ellipse
b) triangle
c) circle
d) parabola
Answer: b
Explanation: If a cone made to cut by a plane parallel to its axis and some distance away from it the section formed is hyperbola. If the section plane is perpendicular to axis the section is circle. If section plane passes through apex the section formed is a triangle.

41. A sphere is placed on H.P and section plane is parallel to H.P the section is circle and if the section plane is parallel to V.P the section is again circle.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

42. If a sphere is made to cut by a plane which is inclined to V.P when circle is on H.P the section formed will be an ellipse.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: No, when a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

43. A sphere is on H.P and a section plane is perpendicular to both the reference planes is cutting the sphere such that the section divides the sphere to 1⁄4 th and 3⁄4 th part the front view and side view will be ___________
a) circle, line
b) ellipse, circle
c) line, ellipse
d) line, circle
Answer: d
Explanation: When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

44. A sphere is placed on V.P the section plane perpendicular to H.P and inclined to V.P cutting the sphere section formed and front view will be _______________
a) circle, line
b) circle, circle
c) ellipse, circle
d) circle, ellipse
Answer: d
Explanation: When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

45. A sphere is cut by a plane at some distance from the longest diameter of it the section formed will be
___________
a) ellipse
b) circle
c) line
d) oval
Answer: b
Explanation: When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane here the views of minor parts give segment.

46. A hemi sphere is placed on H.P on its base a section plane which is perpendicular to H.P and inclined to V.P and cutting the hemisphere the section will be ___________
a) circle
b) ellipse
c) sector
d) segment
Answer: d
Explanation: Hemisphere is the half sphere. When a hemisphere is made to cut by a plane parallel to base the section formed will be circle. If the plane is inclined to base the section formed will be segment.

47. A hemi sphere is placed on H.P on its base a section plane which is parallel H.P and cutting the hemisphere section will be ___________
a) circle
b) ellipse
c) sector
d) segment
Answer: a
Explanation: Hemisphere is the half sphere. When a hemisphere is made to cut by a plane parallel to base the section formed will be circle. If the plane is inclined to base the section formed will be segment.

48. A sphere is cut be section placed which is parallel to H.P the top view and front view of section will be ___________
a) circle, line
b) line, circle
c) ellipse, line
d) line, ellipse
Answer: a
Explanation: When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane as here the plane is parallel to H.P the top view will be circle and front view will be line.

49. A sphere is cut by plane which is perpendicular to V.P and inclined to H.P the top view and section will be ___________
a) line, circle
b) line, ellipse
c) ellipse, circle
d) circle, ellipse
Answer: c
Explanation: When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane however the section plane will lay section will be circle.

50. A sphere is cut by plane which is perpendicular to V.P and inclined to H.P the top view and front view of minor part will be _________
a) circle, sector
b) line, circle
c) ellipse, segment
d) ellipse, sector
Answer: c
Explanation: When a sphere is cut by a plane, the true shape of the section is always a circle. But here asked are views so it will be lines or ellipse according to section plane and also here asked views for minor part so segment will be front view in this condition.

51. To understand some of the hidden geometry of components an imaginary plane is used to cut the object which is called _____________
a) auxiliary plane
b) picture plane
c) section plane
d) additional plane
Answer: c
Explanation: To understand some of the hidden geometry of components an imaginary plane is used to cut the object which is called section plane or cutting plane. The new imaginary face generated on the object is called the section.

52. Which of the following is not the purpose of using cutting (section) plane?
a) Interpretation of object
b) Visualizing of object
c) Cutting the objects
d) Invisible features
Answer: c
Explanation: Section plane or cutting plane is an imaginary plane which is used to cut the object to visualize the geometry which is hidden inside the object and interpret it which plays an important role in designing many machine parts.

53. To find the true shape of the section, it must be projected on a plane parallel to the _____________
a) Profile plane
b) Vertical plane
c) Auxiliary plane
d) Section plane
Answer: d
Explanation: As we know true shape and size is obtained only when an object is projected on to the plane parallel to it. Likewise, as section always be plane surface to know its true shape it should be projected on to plane parallel to section plane only.

54. A section plane is parallel to V.P the top view gives ___________ which is _________ to xy line.
a) true shape, parallel
b) straight line, parallel
c) straight line, perpendicular
d) true shape, perpendicular
Answer: b
Explanation: The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line which is parallel, perpendicular, inclined as due to section if it is parallel, perpendicular, inclined to reference planes.

55. The projection of a section plane, on the plane to which it is perpendicular is a straight line.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: The projection of a section plane, on the plane to which it is perpendicular is a straight line. The projection of a section on the reference plane to which the section plane is perpendicular will be a straight line coinciding with the trace of the section plane of it.

56. The projection of section surface on the other plane to which it is inclined is called auxiliary section.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: No it is not auxiliary plane but apparent section. This is obtained by projecting on the other plane, the points at which the trace of the section plane intersects the edges of the solid and drawing lines joining these points in proper sequence.

57. The section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P the front view of section if section is a line. It ________________ xy line.
a) is perpendicular to
b) is parallel to
c) is inclined to V.P
d) crosses
Answer: b
Explanation: The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line. It is given the section is line and also from front view the section lies parallel to xy reference line.

58. The section plane is perpendicular to H.P and inclined to V.P the top view of section if section is a line. It ________________ xy line.
a) is perpendicular to
b) is parallel to
c) is inclined to V.P
d) crosses
Answer: c
Explanation: The projection of section plane on the plane to which it is perpendicular gives a straight line. Here it is given section plane is inclined with V.P so top view gives a line inclined to xy reference line.

59. A section is perpendicular to both the reference planes the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary
Answer: c
Explanation: Given the section is perpendicular to both horizontal and vertical plane that is it is parallel to profile plane which is otherwise called as picture plane. Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane.

60. A section is parallel to horizontal plane the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary
Answer: a
Explanation: Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane. So here as the section is parallel to horizontal plane the projection is to be taken on horizontal plane.

61. A section is parallel to vertical plane the true shape and size is obtained by taking projection of section on to _________ plane.
a) horizontal
b) vertical
c) profile
d) auxiliary
Answer: b
Explanation: Always remember the true shape and size will be trace if projections are drawn on to the plane parallel to section plane. So here as the section is parallel to a vertical plane the projection is to be taken on vertical plane

Module 5

1. The straight lines which are drawn from various points on the contour of an object to meet a plane are called as _________
a) connecting lines
b) projectors
c) perpendicular lines
d) hidden lines.
Answer: b
Explanation: The object will generally kept at a distance from planes so to represent the shape in that view projectors are drawn perpendicular to plane in orthographic projection. Projectors are simply called lines of sights when an observer looks towards an object from infinity.

2. When the projectors are parallel to each other and also perpendicular to the plane, the projection is called ___________________________
a) Perspective projection
b) Oblique projection
c) Isometric projection
d) Orthographic projection
Answer: d
Explanation: In orthographic projection, the projectors are parallel to each other and also perpendicular to the plane but in oblique projection, the projectors are inclined to the plane of projection and projectors are parallel to each other.

3. In the Oblique projection an object is represented by how many views?
a) one view
b) two views
c) three views
d) four views
Answer: a
Explanation: Oblique projection is one method of pictorial projection. Oblique projection shows three dimensional objects on the projection plane in one view only. This type of drawing is useful for making an assembly of an object and provides directly a production drawing.

4. The object we see in our surrounding usually without drawing came under which projection?
a) Perspective projection
b) Oblique projection
c) Isometric projection
d) Orthographic projection
Answer: a
Explanation: Perspective projection gives the view of an object on a plane surface, called the picture plane, as it would appear to the eye when viewed from a fixed position. It may also be defined as the figure formed on the projection plane when visual rays from the eye to the object cut the plane.

5. In orthographic projection, each projection view represents how many dimensions of an object?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0
Answer: b
Explanation: In orthographic projection and oblique projection the projection planes which represent one view of an object only shows width, height; width, thickness; height, thickness only but in isometric and perspective projections width, height and thickness can also be viewed.

6. In orthographic projection an object is represented by two or three views on different planes which _________________
a) gives views from different angles from different directions
b) are mutually perpendicular projection planes
c) are parallel along one direction but at different cross-section
d) are obtained by taking prints from 2 or 3 sides of object
Answer: b
Explanation: By viewing in mutual perpendicular planes- Vertical plane, horizontal plane, profile plane which indirectly gives us front view in x-direction, top-view in y –direction and thickness in z-direction which are mutually perpendicular. Ortho means perpendicular.

7. To represent the object on paper by orthographic projection the horizontal plane (H.P) should be placed in which way?
a) The H.P is turned in a clockwise direction up to 90 degrees
b) The H.P is turned in anti-clockwise direction up to 90 degrees
c) H.P plane is placed to left side of vertical plane parallel to it
d) H.P plane is placed to right side of vertical plane parallel to it
Answer: a
Explanation: The vertical plane and horizontal plane are perpendicular planes intersected at reference line. So on paper to represent perpendicular planes any of the planes should arrange to get a real picture of required projection.

8. The hidden parts inside or back side of object while represented in orthographic projection are represented by which line?
a) Continuous thick line
b) Continuous thin line
c) Dashed thin line
d) Long-break line
Answer: c
Explanation: Continuous thick line is used for visible outlines, visible edges, crests of screw threads, limits of full depth thread etc. Continuous thin line is used for extension, projection, short centre, leader, reference lines, imaginary lines of intersection etc.

9. Orthographic projection is the representation of two or more views on the mutual perpendicular projection planes.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Orthographic projection is the representation of two or more views on the mutual perpendicular projection planes. But for oblique projection, the object is viewed in only one view. And in isometric view the object is kept resting on the ground on one of its corners with a solid diagonal perpendicular to the V.P.

10. In perspective projection and oblique projection, the projectors are not parallel to each other.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: In Oblique projection the projectors are parallel to each other but inclined to projection plane but in perspective projection all the projectors are not parallel to each other and so to projection plane.

11. What is additional 3rd view on orthographic projection in general for simple objects?
a) Front view
b) Top view
c) Side view
d) View at 45 degrees perpendicular to horizontal plane
Answer: c
Explanation: In general for simple objects engineers use only front view and top view or else front view and side view or else top view and side view. If every view is visualized side view gives height and thickness of object.

12. The front view of an object is shown on which plane?
a) Profile plane
b) Vertical plane
c) Horizontal plane
d) Parallel plane
Answer: b
Explanation: The front view will be represented on vertical plane, top view will be represented on horizontal plane and side view will be shown on profile plane. The front view shows height and width of object.

13. The Top view of an object is shown on which plane?
a) Profile plane
b) Vertical plane
c) Horizontal plane
d) Parallel plane
Answer: c
Explanation: The front view will be shown on vertical plane, top view will be represented on horizontal plane and side view will be represents on profile plane. The top view gives thickness and width of the object.

14. The side view of an object is shown on which plane?
a) Profile plane
b) Vertical plane
c) Horizontal plane
d) Parallel plane
Answer: a
Explanation: The front view will be represents on vertical plane, top view will be shown on horizontal plane and side view will be represents on profile plane. The side view gives height and thickness of object.

15.The top, front, and bottom views align in this manner:
a. Horizontally
b. Vertically
c. According to the planar views
d. Parallel to the frontal plane
Answer: Option B

16.If a plane is parallel to the plane of projection, it appears:
a. True size
b. As a line or edge
c. Foreshortened
d. As an oblique surface
Answer: Option A

17.This line pattern is composed of three dashes, one long dash on each end with a short dash in the middle:
a. Object
b. Hidden
c. Center
d. Phantom
Answer: Option C

18.This is the plane upon which the top view is projected:
a. Horizontal
b. Frontal
c. Profile
d. Base
Answer: Option A

19.An advantage of this type of view is that each view shows the object all the way through as if it were transparent:
a. Planar
b. Horizontal
c. Auxiliary
d. Orthographic
Answer: Option D

Module 6

1. The angle between the isometric axes is __________
a) 180 degrees
b) 60 degrees
c) 90 degrees
d) 120 degrees
Answer: d
Explanation: Isometric projection is a type of projection in which the three dimensions of a solid are not only shown in one view but also their actual sizes can be measured directly from it. So it is needed that there exist equal angle between the axes for easy measurement so 360/3=120 degrees is chosen.

2. The value of the ratio of isometric length to true length is ________
a) 0.141
b) 0.372
c) 0.815
d) 0.642
Answer: c
Explanation: If we represent a cube in isometric view the diagonal of upper face of cube is equal to the true length of the diagonal. From it by drawing an actual square around it and then calculating it gives (1/cos 30)/ (1/cos 45) =isometric /true =0.815.

3. The length in isometric drawing of line is 20 cm. What is the true length of it?
a) 24.53 cm
b) 15.46 cm
c) 19.31 cm
d) 23.09 cm
Answer: a
Explanation: The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given isometric length of 20 cm. 0.815 = 20 cm / true length => true length = 20 cm /0.815 = 24.53 cm. Every time the true length is more than isometric length.

4. The true length of edge of cube is 15 cm what will be the isometric length?
a) 17.78 cm
b) 14.48 cm
c) 12.99 cm
d) 12.22 cm
Answer: d
Explanation: The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given true length of 15 cm. 0.815 = isometric length / 15 cm => isometric length = 15 cm x 0.815 = 12.22 cm. Every time the true length is more than isometric length.

5. The lines parallel to isometric axes are called ________ lines.
a) parallel
b) auxiliary
c) isometric
d) oblique
Answer: c
Explanation: The angle between the isometric axes is 120 degrees if any line is parallel to it then those are called isometric lines. Auxiliary lines may make any angle with horizontal and oblique is not related here.

6. The planes parallel to any of the two isometric lines are called ________ planes.
a) parallel
b) auxiliary
c) isometric
d) oblique
Answer: c
Explanation: The planes on which the faces of cube lie if it is placed in isometric view can be consider as the isometric planes which are parallel to two axes of isometric view which are x, y, z axes of isometric view.

7. Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and horizontal will be______
a) 15 degrees
b) 120 degrees
c) 45 degrees
d) 30 degrees
Answer: d
Explanation: Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and horizontal will be 30 degrees because as the angle between the base and axis lower to will be 90 degrees the angle between the axes is 120 degrees. 120-90 = 60 degrees.

8. Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and vertical will be______
a) 15 degrees
b) 120 degrees
c) 60 degrees
d) 30 degrees
Answer: c
Explanation: Isometric view of cube is drawn the angle between the edge of cube and vertical will be 60 degrees because the angle between the edge and horizontal is 30 and so angle between vertical and horizontal is 90. 90 – 30 = 60 degrees.

9. The true length of line is 40 cm and isometric view of it is drawn the length would decrease to ______
a) 28.28 cm
b) 32.6 cm
c) 34.6 c
d) 38.63 cm
Answer: b
Explanation: The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given true length of 40 cm. 0.815 = isometric length / 40 cm => isometric length = 40 cm x 0.815 = 32.6 cm. Every time the true length is more than isometric length.

10. The true length of the line is 30 cm and isometric view is drawn. How much length is reduced?
a) 24.45 cm
b) 25.98 cm
c) 4.01 cm
d) 5.55 cm
Answer: d
Explanation: The ratio of isometric length to true length is 0.815 so here it is given true length of 30 cm. 0.815 = isometric length / 30 cm => isometric length = 30 cm x 0.815 = 24.45 cm. 30 cm – 24.45 cm =5.55 cm.

11. Front view of the square is given and has to draw its isometric view which angle the base has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees
Answer: c
Explanation: While drawing the isometric view of any figure made of lines the base always makes 30 degrees with horizontal and so in square and another parallel line also makes 30 degrees with horizontal and other sides will be perpendicular to horizontal.

12. Front view of the square is given and has to draw its isometric view which angle the vertical edge has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees
Answer: a
Explanation: In isometric view vertical lines exist and make 90 degrees with the horizontal so if the front view of a square is given and drawn to isometric view the angle between the vertical edge and horizontal is 90 degrees.

13. Top view of a square is given and has to draw its isometric view which angle the base has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees
Answer: c
Explanation: While drawing the isometric view of any figure made of lines the base always makes 30 degrees with horizontal and so in square and another parallel line also makes 30 degrees with horizontal and other sides will be perpendicular to horizontal.

14. Top view of a square is given and has to draw its isometric view which angle the vertical edge has to make with horizontal?
a) 90 degrees
b) 15 degrees
c) 30 degrees
d) 60 degrees
Answer: c
Explanation: In isometric view vertical lines exist and make 90 degrees with the horizontal so if the top view of a square is given and drawn to isometric view the angle between the vertical edge and horizontal is 90 degrees.

15. Front view of triangle is given and isometric view is to be drawn which of the following is correct procedure in drawing isometric view.
a) turning the triangle such that base is making 30 degrees with horizontal
b) by increasing or decreasing angles at required proportions
c) drawing parallel to isometric axes
d) drawing rectangle with base and height of triangle and the drawing rectangle parallel to isometric axes and pointing triangle in it
Answer: d
Explanation: The surface of the triangle is vertical and the base is horizontal so base will be drawn parallel to a slopping axis. The two sides of the triangle are inclined. Hence they will not be drawn parallel to any isometric axis.

16. When a square is drawn to an isometric view it will give rectangle.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tend to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

17. When a rectangle is drawn to an isometric view it will give parallelogram.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tend to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

18. Isometric view of equilateral triangle will be _____________
a) equilateral triangle
b) scalene triangle
c) isosceles triangle
d) right angled triangle
Answer: b
Explanation: Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tend to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

19. Isometric view of isosceles triangle will be ____
a) equilateral triangle
b) scalene triangle
c) isosceles triangle
d) right angled triangle
Answer: b
Explanation: Whatever the polygon when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tend to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

20. Isometric view of right angled triangle will be ___________
a) equilateral triangle
b) scalene triangle
c) isosceles triangle
d) right angled triangle
Answer: b
Explanation: Whatever the quadrilateral when we are drawing it in isometric views the base will make 30 degrees and other sides will tend to show up like we are watching from some particular point as in perspective view in 1 dimension.

21. Identify the front view of the below isometric view.
4n
Answer: a
Explanation: Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other views. Front view is asked which can be watched along the arrow.

22. Identify the top view of below isometric view.
5
Answer: d
Explanation: Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other views. Top view is asked so considering the arrow we can find top view.

23. Identify the side view of the below isometric view.
6
Answer: b
Explanation: Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other views. Side is watched from left side or right side of arrow placed.

24. Identify the side view of the below isometric view.
7
Answer: c
Explanation: Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other view. Side is watched from left side or right side of arrow placed.

25. Identify the front view of the below isometric view.
10
Answer: a
Explanation: Here the isometric view of some example picture is given. Arrow in question represents the line of sight in case of front view from that we can get other views. Front view is asked which can be watched along the arrow.

26. Identify the front view from the isometric view for the below given pyramid.
11
Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

27. Identify the front view of the below given pyramid.
12
Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

28. Identify the front view of this solid which is in isometric view.
13
Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

29. Identify the front view from the isometric view for the below given figure.
14
Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

30. Identify the front view from the isometric view for the below given prism.
15
Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front is taking and dotted lines represent hidden edges and lines.

31. Identify the front view from the below given cylinder.
16
Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

32. Identify the front view from the following cylinder.
17
Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

33. Identify the front view for the below given cylinder.
18
Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

34. Identify the front view for the below given cylinder.
19
Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

35. Identify the back view for the below cylinder.
20
Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

36. Identify the front view of the below given cone.
21
Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

37. Identify the top view for the below given cone.
22
Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

38. Identify the side view for the below given cone.
23
Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

39. Identify the top view for the below given cone.
24
Answer: d
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

40. Identify the bottom view for the below given cone.
25
Answer: b
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

41. Identify the top view for the below given sphere.
26
Answer: d
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

42. Identify the back view from the following sphere.
27
Answer: a
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

43. Identify the top view for the below given sphere.
28
Answer: d
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

44. Identify the side view for the below given hemi-sphere.
29
Answer: c
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

45. Identify the top view for the below given hemi-sphere.
30
Answer: d
Explanation: The isometric view should be drawn according to the given views and in such a way that maximum possible details are visible. Arrow mark in the given figure show the direction in which front view is taking and dotted lines represent hidden edges, parts and lines.

Prepare For Your Placements: https://lastmomenttuitions.com/courses/placement-preparation/

/ Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCGFNZxMqKLsqWERX_N2f08Q

Follow For Latest Updates, Study Tips & More Content!

/lastmomenttuition

Last Moment Tuitions

lastmomentdost